19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Predavanje o štetnosti duvanskog dima u “Savinoj” školi

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana Preventivni centar Doma zdravlja i Zavod za javno zdravlje organizovali su akciju preventivnih pregleda u OŠ “Sveti Sava”. Za učenike osmog razreda su organizovana predavanja na temu štetnosti duvanskog dima.

U Srbiji se 31. januar pod sloganom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“ obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ne treba zaboraviti da duvanski dim sadrži 7000 različitih supstanci u kojima se nalazi preko 250 m jedinjenja opasnih po zdravlje. Tim povodom Preventivni centar i Zavod za javno zdravlje organizovali su preventivne akcije i predavanja na temu štetnosti duvana.

“Dom zdravlja stalno misli na sugrađane i njihovo zdravstveno stanje. Ovaj dan mi obeležavamo za zposlene. Prvo im merimo pritisak, laboratorijske analize takođe, govorimo o štetnosti pušenja. Za mlade važno je da ih upozorimo na sve štetnosti duvanskog dima. Ja kao ginekolog mogu da kažem da bebe čije majke puše rađaju se sa manjom telesnom težinom.”

Zaposleni su takođe imali mogućnost da provere svoje zdravlje.

“Rezultati su onakvi kako sam očekivala dok sam pila lekove masnoće su bile uredu ali sad su malo povišene.”

Posebno osetljiva populacija su mladi i zato su predavači iz Doma zdravlja razgovarali sa učenicima 8. razreda koji su mogli da spotavljaju pitanja. Takođe im je skrenuta pažnja o štetnosti pušenja sada popularnih nargila i elektronskih cigareta.Ukazano im je da mladi koji puše imaju veći rizik od obolejvanja od brojnih hroničnih bolesti. Na osnovu globalnog istraživanja među učenicima starosti od  13-15 godina na uzorcima iz svih škola u Srbiji. Čak 11 posto devojčica i dečaka već puši 6 procenata koriste elektronsku cigaretu, dok je preko 60 procenata mladih izložeeno duvanskom dimu u zatvorenim prostorijama.

 

Related posts

Istraživali smo! Gde Pančevci letuju?

Nikoleta Dragaš

Moderna u Srbiji u poslednjem kvartalu ove godine

Katarina Popović

Brojke i dalje rastu, još 1.688 novih slučajeva korona virusa

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija