27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Radovi od vune Anke Škembarević

Pančevka Anka Škembarević bavi se starim zanatima – vezom, zlatovezom, tkanjem i pustovanjem vune. Ideje koje su navirale, dovele su to toga da ima svoju zanatsku radnju. Svoje znanje rado prenosi i drugima.

Anka Škembarević prvo je naučila da veze, kao i većina devojčica. Počela je od štampanih goblena, pa je naučila zlatovez i tkanje. Sasvim slučajno počela je da eksperimentiše i sa vunom, pa tako pravi sapune od vune koristeći toplu vodu. Danas se bavi uglavnom valjanjem vune, ali ne odustaje ni od veza, zlatoveza i tkanja.

“Najteža je prodaja i marketing. Mislim da neko ko ume da proda svoj proizvod je najveća umetnost. Volim da radim vunu, vez i tkanje. Za tkanje kažem da je gospodski posao, sednete u stolicu i tkate. Za vez je potrebno da imate odličan vid, a vuna je savršena zato što nema ograničenja”. Od vune može da se napravi sve i ako ste maštoviti nema kraja – rekla je Anka Škembarević, vlasnica zanatske radnje “Anka i razigrana vuna”.

Kod izrade predmeta od vune može da ispolji svoju kreativnost i umetničke sklonosti. Radi odevne predmete, uglavnom prsluke, patike, kape, šalove, rukavice, nakit, ogrlice, broševe, ukrasne i novogodišnje predmete za jelku, tašne, etno kugle, igračke, suvenire. Navela je i koje vezene proizvode izrađuje.

“To su jastučići ili neka tašna. Sad su vrlo aktuelne platnene torbe sa vezenim detaljima zbog izbacivanja plastičnih kesa iz upotrebe. Od tkanih materijala, najčešće pravim šalove i kape, pončo, torbe” – napomenula je Škembarevićeva.

Ima dva certifikata: za stari zanat valjanje vune i za izradu proizvoda domaće radinosti. U to spada vez, zlatovez i druge tehnike. Posedovanje certifikata veoma je važno za zanatlije zbog dobijanja sredstava putem konkursa.

“Bitni su certifikati zato što ste vi ozbiljni u tome što radite. Znači da niste amater i da ne radite to s vremena na vreme. Ako već imam certifikat i imam zanatsku radnju, time se ozbiljno bavim” – objasnila je Anka Škembarević.

Anka učestvuje kako na domaćim manifestacijama, vašarima i bazarima, tako i u inostranstvu širom sveta i predstavlja našu zemlju na najbolji mogući način. Na takav način pored reklame, dobro ide i prodaja. Ona se bavi i učenjem žena i mladih starim zanatima kroz različite radionice.

“Deca vrlo lepo uče. Njima je to igra i tako treba da bude. Uvek sam dobar prijem imala kod dece. To su osnovne škole i vrtići uglavnom i sa njima uvek bude lepo i zanimljivo” – kazala je Anka Škembarević.

Anka nema dugoročne planove, osim da nastavi posao koji voli. Kupce nalazi pored bazara i putem društvenih mreža. Najtraženiji proizvodi su ogrlice, broševi, patike i kape od vune. Tvrdi da su to prirodni zdravi, originalni i unikatni proizvodi, ali i atraktivni s obzirom na to da se vuna boji u različitim dezenima.

Related posts

Predsednik Vučić objavio snimak o razvoju i napretku Srbije

Bojana Kecic

KK CRVENA ZVEZDA ŠAMPIONA ABA LIGE

Ivana Bogdanovski

SNS Šabac: Od danas Šabac ima novu i bolju budućnost

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija