17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Javna rasprava za novu pravoslavnu crkvu na Strelištu u toku

U toku je javna rasprava o prostornom planu koji obuhvata naselje Strelište gde je predviđena lokacija za novi verski objekat. Lokacija za novu pravoslavnu crkvu nalazi se na uglu Ulica Mike Petrovića Alasa i Jovana Pavlovića.

Stanovnici Strelišta mogli bi da dobiju pravoslavnu crkvu u narednom periodu. U toku je javna rasprava za prostorni plan koji predviđa izgradnju hrama, a protonamesnik Milun Pavlović pozvao je sve građane i vernike Pančeva da pomognu koliko mogu da se hram izgradi.

“Veliki je značaj. Ima par godina unazad kako je predviđeno urbanističkim planom da se sazida objekat Srpske pravoslavne crkve. Čekamo da to realizujemo. Mi nemamo potrebna finansijska sredstva za izgradnju hrama, ali se nadamo uz Božju pomoć da će se ljudi dobre volje odazvati našem pozivu da pomognu u srazmeri sa njihovim mogućnostima da dođemo do našeg svetog hrama Svetih mironosica u naselju Strelište” – naveo je protonamesnik Milun Pavlović.

Hram će se nalaziti na uglu Ulica Mihajla Petrovića Alasa i Jovana Pavlovića. Ova površina dobijena je zamenom. Jedan deo površine u naselju “Mladost” gde već postoji verski objekat, crkva je ustupila Gradu, a Grad je ustupio crkvi zemljište budućeg hrama.

“Strelište je veliko naselje koje je i udaljeno od centra grada i verskih objekata koji se nalaze u drugim delovima grada. Meni je zadovoljstvo jer podizanje hramova danas je velika stvar pre svega za jednu duhovnu zajednicu, za pravoslavlje, za nas koji živimo ovde, koji smo te veroispovesti”, istakao je Nemanja Rotar, član Gradskog veća za kulturu i omladinu.

Rotar i protonamesnik Pavlović smatraju da je izgradnja pravoslavnog hrama od velikog značaja za žitelje Strelišta.

“Vernici će moći ovde da iskoriste svoju mogućnost kada ovde bude podignuta crkva na ovoj ledini iza nas da dođu i da iskoriste svoja verska prava i verske potrebe ispune u hramu koji će biti podignut ovde”.

Grad Pančevo pomaže i druge verske zajednice prilikom sanacija svih spomenika kulture bez obzira koje su veroispovesti u pitanju, naveo je Rotar. Pančevo ima spomenike kulture i nekoliko verskih objekata koji su od izuzetnog značaja, kao što su Preobraženski hram i manastir Vojlovica.

Related posts

Jermenovci: Borba s divljim deponijama

Nikoleta Dragaš

PU Pančevo : Pripadnici policije uz građane u južnom Banatu. Pomažu i u čišćenju i u saobraćaju

Mica Milakov

Vulin pred više hiljada svojih članova: Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Srbija se izborila uspešno sa migrantskom krizom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija