1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Litije i moleban u Beogradu, u znak podrške narodu u CG

Građani su se okupili oko 10 sati u Zemunskom parku kod manastira Svetog arhangela Gavrila odakle su se uputili ka novobeogradskoj Crkvi Svetog Dimitrija, gde su im se u šetnji pridružli i drugi građani i vernici.

U Beogradu su  održani moleban i litije u znak podrške srpskom narodu i svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Na čelu povorke nošeni su transparenti: „Crna Gora mila, uvek s nama bila“ i „Svetinje ne damo“, a osim ikona s likovima svetaca, građani su nosili srpske trobojke i barjake s likovima Svetog Save i Svetog Ðorđa.

Nekoliko hiljada građana predvođeni sveštenicima stigli do Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, gde je patrijarh Irinej služio moleban.

Patrijarh je pozvao jedinstveni narod da ne odustaje od odbrane svetinja u Crnoj Gori, gde se, kako je rekao, dogodilo čudo i narod se probudio.

„Sabrali smo se, u velikoj nevolji u kojoj se našao naš narod i naša crkva, da se obratimo Bogu jer samo on može da reši ovo što ljudska sila ne može“, rekao je patrijarh.

On je naveo da crnogorska vlast želi da „razbije srpstvo i SPC“, a upravo je crkva ta koja je stvorila državu Crnu Goru.

Litije širom Crne Gore, Srbije i regiona održavaju se od 27. decembra kada je u Podgorici usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Related posts

Vučić: Zahvalnost Gruziji zbog stava o Kosovu

Jasmina Petkovic

Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina

Bojana Kecic

Grad Pančevo raspisao Javni poziv za samostalne umetnike i građane koji se bave kulturom

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija