17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

„Windows 7″ od 14. januara bez ažuriranja

„Majkrosoft“ više neće nuditi ažuriranja i bezbednosnu podršku za operativni sistem „Windows 7“. Iako su mnogi korisnici u prethodnim godinama prešli na „Windows 10“, i dalje postoje milioni ljudi koji koriste „sedmicu“ na svojim personalnim računarima. Njima se savetuje prelazak na noviju verziju sistema što pre.

„Windows 7“ je od sredine januara „mrtav” operativni sistem. Računar će nastaviti da radi, ali sistem neće biti ažuriran. Korisnici „Windows-a 7“ rizikuju otkrivanje svojih privatnih podataka jer će bezbednost biti znatno manja. Pitali smo sugrađane koji operativni sistem koriste i da li su čuli za nastale izmene.

Ukoliko se koristi operativni sistem “Windows 7″, trebalo bi da se obrati pažnja, napominje Igor Terzić iz “IT Solušna”.

” „Windows 7“ može još uvek da se koristi, zvanično je ugašena podrška 14. januara, ali i dalje postoje određeni programi koji mogu da funkcionišu bez ikakvog problema. Još uvek je bezbedno koristiti “Windows 7”, ali prestaju da izlaze apdejti, da funkcionišu programi kao ranije što je bilo kod “Windows-a XP” kad mu je prestala podrška” – napomenuo je Terzić.

Igor Terzić savetuje da se pređe na korišćenje “Windows 8”, “Windows 8.1”, a najbolje bi bilo na sistem “Windows 10”. Predlažu se i alternative. Jedna od njih je i „Linuks“.

„Najbolje bi bilo da se pređe odmah na „desetku“, zato što su “Windows 8” i “Windows 8.1” izašli jedno za drugim u kratkom periodu, tako da verujem da će i za njih kroz godinu-dve prestati da funkcioniše podrška“ – objasnio je Terzić.

Pre nego što se pređe na novi sistem, Terzić savetuje da se osiguraju važni podaci i fajlovi tako što će se uraditi bekap. Ukoliko neko zlonameran otkrije bezbednosni propust, može to da iskoristi i zbog toga preti opasnost.

„Potrebno je bekapovati sve bitne podatke. Oni se mogu bekapovati na eksterni hard disk, na eksterni fleš, narezati na disk ili aploudovati na neki od klaudova. Postoji više besplatnih klaudova kao što je “Gugl drajv”, “Dropboks”. Za sad su se pokazali kao dobri, nije bilo problema, gubitka ili provale odnosno krađe podataka, kao što se dešavalo na nekim drugim klaudovima. Otkrivanje podataka može da se desi i na “Windows-u 10” u zavisnosti od toga kako je zaštićen računar. Problemi koje korisnici “Windows 7” mogu da imaju je to da im prestanu programi sa radom“ – ističe Terzić.

Nije neophodno kupovati nove računare, pojašnjava Terzić i dodaje da računari sa starijim hardverskim rešenjima mogu raditi sa novijim operativnim sistemima.

“U zavisnosti od hardvera, uglavnom se može apdejtovati sa sedmice na desetku sa starijim konfiguracijama, ali uz malu nadogradnju i poboljšanje računara, može fino da funkcioniše “Windows 10” – rekao je Terzić.

Iako će prestati ažuriranja, „Majkrosoft“ će nastaviti da pruža podršku za Security Essentials, koji može zaštiti od određenih virusa. Osim toga, treba izabrati odgovarajući antivirus softver. “Windows” pruža zaštitu od virusa preko njihovog sistema “Windows defender”. Korisnici se mogu zaštititi sa dodatnim anti virusom kao što su “Avast” i “AVG”, koji su trenutno besplatni. Postoje i profesionalniji kao što su “Kasperski” i “Nod 32” koji se preporučuju.

Related posts

Košarkašice Srbije u četvrtfinalu EP

Ivana Bogdanovski

I Pančevci dali doprinos u demonstracijama 27. marta 1941.

Vanja Vićentić

Konferencija za novinare Predsednika Republike

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija