12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije

Prevencija od ključne važnosti

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Savet za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva organizovao je tribinu koja je održana u maloj sali Gradske uprave, a predavanje je održao direktor Opšte bolnice Pančevo doktor Slobodan Ovuka.

„Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ slogan je ovogodišnje kampanje u okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 20. do 26. januara. Direktor Opšte bolnice Pančevo doktor Slobodan Ovuka je ovim povodom održao predavanje o značaju preventivnih pregleda.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Ivana Rosić ističe da je cilj Saveta da se ovakav vid tribina organizuje u što većem broju kako bi se ženama skrenula pažnja na važnost preventivnih pregleda. Kod ove opake bolesti u početnim stadijumima najčešće nema nikakvih simptoma i to je razlog više da žene budu odgovorne prema svom zdravlju, dodala je Ivana.

Srbija je, i po obolevanju i po umiranju od ove vrste raka kod žena, na petom mestu u Evropi. Ipak, Slobodan Ovuka dodaje da u mnogim zemljama ova bolest više nije smrtonosna zahvaljujući edukaciji i prevenciji.  Veruje da se isto može postići, kako u Pančevu, tako i u ostalim gradovima Srbije.

 

 

Related posts

Ilijana i Mišo pre 24 godine zauvek napustili Hrvatsku

Nikoleta Dragaš

Gradski odbor SNS čestitao Novu godinu

Mica Milakov

U Južnom Banatu još 59 osoba pozitivne na Covid-19

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija