23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Pančevo Vesti

Ratarstvo – porodična tradicija porodice Pavlov

Pančevac Nikola Pavlov vlasnik je poljoprivrednog gazdinstva i obrađuje 160 hektara. Seje suncokret, pšenicu, soju, uljanu repicu i repu. Ekipa Regionalne Radio-Televizije Pančevo posetila je njegovo gazdinstvo.

Poljoprivrednik iz Pančeva Nikola Pavlov već 20 godina bavi se ratarstvom. Njegovi otac i deda bavili su se poljoprivredom, pa je i on od njih učio od malena. Radio je u firmi, a potom nasledio oca u ratarstvu, a sada se i njegovi sinovi bave poljoprivredom.  Pavlov je izneo svoje mišljenje o situaciji u  poljoprivredi danas, kao i o stanju u prethodnoj godini.

“Ispada da se poljoprivrednici stalno žale da im nije dobro. S jedne strane, od kada radim poljoprivredu, bilo je dobrih i loših godina, ali čini mi se da ima boljitka. Konkursi su pozitivna stvar. Što se 2019. godine tiče, kukuruz nas je “izvukao”, žito je bilo katastrofalnog nicanja, a što se suncokreta tiče, imali smo velikih problema sa vetrom. Osigurali smo sve, a niko nije sumnjao na vetar i on nam je napravio veliku štetu. Kukuruz je bio dosta dobar, nije bajno, ali smo se izvukli”  – naveo je Pavlov.

Što se tiče ove godine, stanje vlage je slabo, smatra Pavlov, dok žito dobro stoji, ali nema snega. Nikola kaže da sinovi puno pomažu, da se dogovaraju oko podele posla. Pavlov smatra da su subvencije za poljoprivrednike važne.

“Važne su zbog cena. Na veliko ne možemo uticati na cenu proizvoda, jedino što možemo je da što više proizvedemo po kilogramu po jedinici površine. Kada se desi loša godina, kao na primer pre tri ili pet godina, subvencije pomažu” – pojasnio je on.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović nedavno je obišao i gazdinstvo Nikole Pavlova.

“Pravo i veoma prijatno iznenađenje smo doživeli da ministar dođe da obiđe jedno obično gazdinstvo koje radi i živi od poljoprivrede. Čovek je neposredan, prijatno smo popričali u prisustvu mojih prijatelja koji se bave poljoprivredom. Predočili smo mu probleme kojih je dosta. On je objasnio da će se promeniti dosta toga. Ako se pola toga promeni, mislim da bi poljoprivreda krenula na bolje.

Sa ministrom Nedimovićem razgovarali su o problemima sa kojima se susreću.

Pavlov i njegova porodica poseduju kompletnu mehanizaciju za obradu, a zainteresovani su za proširenje proizvodnje i kupovinu novih mašina. On smatra da je Srbija zemlja poljoprivrede i napominje da je najvažnije doći do zemlje u zakup na duži period od deset godina što omogućava sigurnost.

Related posts

Vladimir Đukanović u emisiji “Intervju”: Treba ostati pribran u kriznim situacijama

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić se sastao sa ambasadorkom Kanade u Beogradu

Zorana Stekovic

Stari buvljak – kolekcionarima omiljeno mesto

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija