13. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Pančevačka deca o trošku Grada na Divčibarama

Put Divčibara danas je krenulo 40 učenika Osnovne škole “Vasa Živković” i 53 đaka škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Starčeva. Ekipa Regionalne Radio Televizije Pančevo ispratila je na rekreativnu nastavu decu ispred Hale sportova.

Oko 90 đaka prvog i trećeg razreda otputovalo je na Divčibare.Vidno uzbuđeni dečaci i devojčice radovali su se druženju, a istovremeno su se pozdravljali sa roditeljima.

Dragana Filipović učiteljica u O.Š.”Vasa Živković” otkrila nam je kako će izgledati boravak dece na planini, ali i njihove vannastavne aktivnosti.

“Jutarnje šetnje, obilazak najbližih vrhova, imaju popodne nastavu – srpski, matematiku, svet oko nas i u popodnevnim satima je planirano skijanje za decu koja uče i za decu koja već znaju da skijaju” – navela je Dragana Filipović.

Maja Vitman gradska menadžerka, navela je da Grad Pančevo obezbeđuje više decenija organizovan boravak dece u pančevačkom dečjem odmaralištu na Divčibarama. Godišnje se organizuje oko 45/46 smena u kojima boravi oko 3600 dece.

“Roditelji plaćaju 3.000 dinara što znači da nešto manje od jedne trećine iznosa snose oni, a drugo sve pokriva grad. Takođe bih napomenula da od 3.600 dece koliko otprilike ode u toku godine, oko 400 dece ima potpuno regresiran boravak i to se odnosi na decu koja su bez roditeljskog staranja, za decu čiji roditelji primaju novčanu naknadu socijalnog davanja i za decu sa smetnjama u razvoju. Takođe, obezbeđeno je sve za potrebe dece sa smetnjama u razvoju. Imaju pratioce i za njih je takođe pokriven trošak – kazala je Maja Vitman.

Roditelji trošak mogu da izmire u tri mesečne rate. U budžetu grada se za regresiran boravak dece u proseku godišnje planiraju sredstva u iznosu od oko 43 miliona dinara. Grad se pobrinuo da u prethodnoj godini kompletno rekonstruiše objekat na Divčibarama.

“On je u svim modernim standardima po propisima i zakonu uređen kompletno rekonstruisane sobe zajedno sa celokupnim instalacijama koje se odnose na potrebe korišćenja u samom odmaralištu. pored nastavničkog kadra koji redovno prati sve učenike takođe uz svaku smenu ide jedan lekar i medicinska sestra. Pored svega ovoga, grad plaća takođe i uslugu rekreatora, animatora i instruktora za potrebe skijanja u toku zimskog perioda. ima snega tako da će mališani moći da se oprobaju na skijama” – pojasnila je Maja Vitman.

Grad je prethodne godine obezbedio izvestan broj skija za sve početnike skijanju i mališanima je omogućen prijatan boravak. Pančevo je jedinstven grad u Srbiji koji ima svoje odmaralište na planini i koji obezbeđuje regresiran boravak deci. Tri odeljenja iz Starčeva i dva iz škole “Vasa Živković” boraviće na Divčibarama narednih sedam dana.

Related posts

SKANDAL U PROSTORIJAMA DJB: Advokati i opozicija vređali medije i pretili batinama!

Mica Milakov

Prevrnula se cisterna na putu za Beograd

Mica Milakov

Dan Roma i romske kulture

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija