1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić za Juronjuz: “Dosadilo mi je da mi evropski lideri drže predavanja o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu je dao intervju za Euronjuz i tom prilikom je istakao da mu je “dosadilo da mu evropski lideri drže predavanja” o bliskim vezama Srbije sa Rusijom i Kinom, insistirajući na tome da je Beograd i dalje privržen članstvu u Evropskoj uniji, uprkos odlaganjima pristupanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi je da je “sit pridika” evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom, kao i da Beograd ostaje posvećen članstvu u EU uprkos odlaganjima pristupanja koja su, kako je rekao, “bez presedana”.

Vučić je u intervjuu za Juronjuz poručio da je Srbija suverena država.

“Da vam iskreno kažem, dosta mi je pridika i toga da mi svi govore o saradnji sa Kinom, Rusijom, a onda vidim da se svi drugi sastaju sa Si Đinpingom i Putinom i to češće nego ja. Radite svoj posao, vi ste suverene države, Srbija je suverene država. Radimo sve što je najbolje za naš narod i za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Upitan šta bi izabrao kada bi morao da bira između EU i Rusije, predsednik Srbije je rekao da zapadni mediji imaju problem da shvate da su odnosi Beograda sa Moskvom za dobrobit srpskog naroda i Srbije.

“Uvek kažem Putinu i to ne krijem, kao mnogi drugi političari iz EU, jer kada vide Putina oni zaboravljaju odakle su. Ja mu kažem da smo na evropskom putu i da je to naš strateški cilj. Međutim, to ne znači da čak i ako postanemo članica EU da ćemo preseći veze, prekinuti odnose sa Rusijom, Kinom i drugima”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da neće donositi pogrešne odluke kako bi udovoljio EU ili Moskvi i dodao da ne zna da li će Srbija biti deo EU za tri, pet ili sedam godina, ali da će očuvati svoje odnose za dobrobit naroda i da je to naša politika.

“Ne veseli” stanje odnosa sa EU

Govoreći o članstvu u EU, Vučić je rekao da Srbija ostaje na putu pridruživanja, iako je razočarana projektom.

“Srbija nema puno entizijazma, međutim i dalje smo posvećeni putu ka EU jer ne vidimo pravu alternativu. Mi smo na tom putu već 20 godina. Mislim, osim Turske, nijedna zemlja nije toliko dugo čekala”, rekao je predsednik Srbije.

Odbacio je tvrdnju da je spor proces u normalizaciji odnosa sa Prištinom bio isključivi razlog zbog kojeg je Srbija iza “krivulje pristupanja”, i dodao da su za to krivi i nedostatak podsticaja EU i zapadnih saveznika.

“To je uglavnom zbog odnosa Beograda i Prištine. Međutim u isto vreme, čak i danas ja o tome ne razgovaram samo sa evropskim zvaničnicima, već i sa američkim državnim sekretarom Majk Pompeom. I pitao sam ga ako postignemo sporazum sa Prištinom, ako pronađemo kompromisno rešenje, da li će to biti dovoljno da se pridružimo EU. I niko iz EU, ili čak iz SAD, jer blisko sarađuju, nije mogao da potvrdi da ćemo postati deo EU”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, to znači da Srbija mora da čeka na odluku i zaključak EU, da li žele da vide Srbiju kao deo Unije ili ne.

Vučić je rekao da ga “ne veseli” stanje odnosa sa EU, ali da je ipak duboko zahvalan Briselu na pomoći koju je Unija pružila za vrema velikih poplava 2014. godine.

Dodaje da je srpska ekonomija najjača na zapadnom Balkanu sa 4,5 odso BDP-a u 2019. godini i 4,1 odsto ove godine, što, kaže, pokazuje da se krećemo u pravom smeru.

Related posts

Cveće kao poklon, ali i emotivna poruka

Jelena Obradović

Katamaran ponovo redovan

Jasmina Petkovic

Kancelarija “Libertatea” otvorena u Uzdinu

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija