1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Miran vikend za Hitnu pomoć

U Službi hitne medicinske pomoći vikend je prošao mirno. Nije bilo intervencija na javnom mestu i saobraćajnih nezgoda. Iz ove Službe lekari savetuju da je najbolja prevencija za hronične bolesnike redovno pridržavanje terapije.

U noći između nedelje i ponedeljka bilo je 38 ambulantnih pregleda i  12 kućnih poseta. U ambulanti je bilo devetoro dece febrilnog stanja ili sa virozom – naveo je doktor Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

“Vikend je prošao u proseku, tu govorimo o noćnim smenama petak-subota, subota na nedelju i nedelja na ponedeljak. Oko 50 intervencija je bilo u proseku. Noćas je bilo desetak kućnih poseta i oko 40 ambulanti” – istakao je dr Manasijević.

Grip još nije aktuelan, kaže doktor Manasijević, a javljali su se hipertoničari. Iako nema više magle i asmatičari su imali problema.

“Javljali su se hronični bolesnici koji imaju neregulisan visok krvni pritisak odnosno bolesnici sa hipertenzijom i noćas je verovatno kao posledica toga bilo par pacijenata koji su imali plućni edem kao potencijalno smrtonosno stanje koje zahteva hitan tretman kako na licu mesta tako u transportu ka bolnici i u bolnici. Asmatičari su imali problem noćas, prethodnog vikenda i tokom ovog vikenda. Malo se raščistilo što se magle i smoga tiče i u tom pogledu jeste lakše, ali asmatičari još uvek imaju problema” – napomenuo je dr Manasijević.

Doktor Manasijević ističe da je savet da hronični bolesnici koriguju svoju terapiju konsultujući savete izabranog lekara ili interniste. On je ukazao i na umereno jelo i piće tokom slava i praznika.

“Ovo je period kada su aktuelni slave i praznici. To je sve praćeno sa povećanim unosom masti i slatkiša, kolača i šećera. Sve to svakako doprinosi i neregulisanoj hipertenziji. Smanjena fizička aktivnost, a preteran unos hrane ne pogoduje zdravlju organizma i o tome treba voditi računa” – smatra dr Manasijević.

Biometeorološka situacija može biti nešto povoljnija za hronično obolele i osetljive osobe. Izvestan oprez savetuje se cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima, naročito u jutarnjim satima. Moguće su glavobolja i nesanica. Preporučuje se adekvatno odevanje i umerena fizička aktivnost.

Related posts

Fudbaleri Srbije u kvalifikacijama za EURO 2020. igraće u B grupi

Zorana Stekovic

Milica Mandić u Pančevu na snimanju indijskog filma

Nikoleta Dragaš

Vučić: Iz Izraela poruka protiv mržnje, ponosan na ugled Srbije

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija