27. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Miran vikend za Hitnu pomoć

U Službi hitne medicinske pomoći vikend je prošao mirno. Nije bilo intervencija na javnom mestu i saobraćajnih nezgoda. Iz ove Službe lekari savetuju da je najbolja prevencija za hronične bolesnike redovno pridržavanje terapije.

U noći između nedelje i ponedeljka bilo je 38 ambulantnih pregleda i  12 kućnih poseta. U ambulanti je bilo devetoro dece febrilnog stanja ili sa virozom – naveo je doktor Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

“Vikend je prošao u proseku, tu govorimo o noćnim smenama petak-subota, subota na nedelju i nedelja na ponedeljak. Oko 50 intervencija je bilo u proseku. Noćas je bilo desetak kućnih poseta i oko 40 ambulanti” – istakao je dr Manasijević.

Grip još nije aktuelan, kaže doktor Manasijević, a javljali su se hipertoničari. Iako nema više magle i asmatičari su imali problema.

“Javljali su se hronični bolesnici koji imaju neregulisan visok krvni pritisak odnosno bolesnici sa hipertenzijom i noćas je verovatno kao posledica toga bilo par pacijenata koji su imali plućni edem kao potencijalno smrtonosno stanje koje zahteva hitan tretman kako na licu mesta tako u transportu ka bolnici i u bolnici. Asmatičari su imali problem noćas, prethodnog vikenda i tokom ovog vikenda. Malo se raščistilo što se magle i smoga tiče i u tom pogledu jeste lakše, ali asmatičari još uvek imaju problema” – napomenuo je dr Manasijević.

Doktor Manasijević ističe da je savet da hronični bolesnici koriguju svoju terapiju konsultujući savete izabranog lekara ili interniste. On je ukazao i na umereno jelo i piće tokom slava i praznika.

“Ovo je period kada su aktuelni slave i praznici. To je sve praćeno sa povećanim unosom masti i slatkiša, kolača i šećera. Sve to svakako doprinosi i neregulisanoj hipertenziji. Smanjena fizička aktivnost, a preteran unos hrane ne pogoduje zdravlju organizma i o tome treba voditi računa” – smatra dr Manasijević.

Biometeorološka situacija može biti nešto povoljnija za hronično obolele i osetljive osobe. Izvestan oprez savetuje se cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima, naročito u jutarnjim satima. Moguće su glavobolja i nesanica. Preporučuje se adekvatno odevanje i umerena fizička aktivnost.

Related posts

“Zvezda” i “Mozzart” donirali Infektivnoj klinici 1,4 miliona dinara

Nikoleta Dragaš

Pobeda fudbalera Zvezde u Novom Sadu

Jasmina Petkovic

Mirović u obilasku Alibunara i Bele Crkve

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija