24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Prošlogodišnji pobenik Miloš Mihajlović ponovo prvi do časnog Bogojavljenskog krsta

Prošlogodišnji pobednik Miloš Mihajlović ponovo je prvi doplivao do Časnog Bogojavljenskog krsta u Pančevu.

Pobednik Bogojavljenskog plivanja na Tamišu je ponovo vaterpolista Miloš Mihajlović. Sada 19. godišnjak , preplivao je prvi dužinu od 33 metra u konkurenciji 55 plivača i stigao do časnog Bogojavljenskog krsta.

Prvo je u Preobraženskom hramu održana Arhijerejska liturgija,a potom su konjanici iz Margite formirali kolonu, prošli kroz grad i postavili venac na spomenik Stevanu Šupljikcu kod Opšte Bolnice. Sveštenici Preobraženskog hrama osveštali su krst na Tamiškom keju koji je potom odnesen u reku, a blagoslov su dobili i svi plivači.

Gradonačelnik Saša Pavlov, u ime pokrovitelja ove tradicionalne manifestacije, zahvalio se svim plivačima, kao i onima koji su u ogromnom broju došli da podrže Bogojavljensko plivanje za Časni Krst.

Organizacioni odbor “Srpske Sparte” Bogojavljenskog plivanja iskazao je veliku zahvalnost svima koji su učestvovali od Preobraženskog hrama, Gradske uprave, Mesne zajednice “Gornji Grad”,Vojsci Srbije, Vatrogasnoj službi i svim ljudima dobre volje koji pomažu ovu vitešku manifestaciju.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, koji predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Toga dana se, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s Neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha. Na Krstovdan, uoči Bogojavljenja, kao i na sam praznik, posle liturgije, vrši se veliko osvećenje vode u hramu, ili u porti hrama. Ta voda se uzima i nosi kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost.

Related posts

APSOLUTNA DOMINACIJA “DINAMA” 16. pobeda pančevačkih rukometaša

Jasmina Petkovic

Nemanja Matić podržao kampanju Pokrajinske vlade „Ostani kod kuće“

Zorana Stekovic

U Bolnici u Pančevu 100 pacijenata sa virusom Kovid 19

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija