13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Politika

Gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je danas da ne treba ekologiju i zagađenost vazduha zloupotrebljavati kako bi se sticali politički poeni, već da svi zajedno treba da rade na tome kako bi se stanje popravilo.
“Kvalitet vazduha u Srbiji je relativno loš, pre svega u gradovima, ali varira od sredine do sredine i nije drugačiji nego što je bio pre desetak godina”, rekao je Trivan u emisiji “Sedmica” Prvog programa Radio Beograda.

On je najavio da će radna grupa Vlade Srbije, koja je formirana krajem prošle sedmice, a čiji je zadatak otklanjanje uzroka zagađenja vazduha, početi da radi sledeće nedelje i detaljno će razmatrati situaciju u svakom od najzagađenijih gradova u Srbiji.
Trivan je, govoreći o merama koje je resorno ministarstvo predložilo, istakao da je gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha.
Apelovao je na kompanije koje se bave grejanjem i distribucijom gasa, da nađu načine da pojeftine priključivanje na sisteme za grejanje jer, veruje da građani žele da se priključe, ali da ih visoke tarife za priključivanje onemogućavaju u tome.
Trivan je bio izričit da uvoz automobila sa “Euro 3” motorima mora biti zabranjen, ali da to nije nadležnost njegovog ministarstva.
“To je smeće i otpad. Mi smo zemlja koja je najaktivnija u kupovini tog smeća. Godišnje uvezemo oko 150.000 vozila starih između 10 i 12 godina i koja su najčešće dizel vozila najlošijeg kvaliteta”, objasnio je on.
Trivan je poručio da će se svi sektori u zemlji morati da se prilagode standardima životne sredine i da je to dramatična promena koja će se dogoditi u budućnosti, pa je zato važno sa se ona desi “i u našim glavama što pre”.

Related posts

Vučić: Uz reforme, za godinu dana rast BDP i sedam odsto

Nikoleta Dragaš

Pristalice opozicije pretukle čoveka samo zato što podržava Vučića! Stefanović: Skandalozno, SzS gađali jajima policajce

Mica Milakov

Hajka na Vučića krenula kad je najavio obačun s mafijom

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija