9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Novi zakon o Vojsci Srbije

Novi Zakon o Vojsci Srbije obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem. Izmenama je predviđeno i vraćanje starih imena pojedinim brigadama, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju vojske u odnosu na nekadašnju.

“Prva brigada koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu i četvta koja se nalazi u brdima ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku što prosto nije dobro”, objasnio je gostujući u Jutarnjem programu ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Podignuta je starosna granica za prijem u vojsku. Na 40 godina podignuta je starosna granica za prijem profesionalnih vojnika, a na 45 godina za oficire, ako su prošli vojnu obuku, objasnio je Vulin.

Uz to vraćaju se i nazivi pojedinim brigadama poput slavne 63 padobranske ili 72 specijalne brigade.

“Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, mi pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna a na političarima je da učine da ne dođe do  sukoba”, istakao je Vulin.

Govoreći o najavama da bi cenzus na predstojećim izborima mogao da bude smanjen sa pet na tri odsto Vulin kaže da bi to omogućilo da većini stranaka uđe u parlament.

“Ali politika nije samo kalkulacija. Verujem u ukrupnavanje i zajedničku inicijativu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i nadam se da ćemo nastaviti našu zajedničku saradnju”, rekao je za RTS Aleksandar Vulin.

Related posts

Junker umiruje Vučića u pogledu kvota na čelik

Zorana Stekovic

Trase kretanja autobusa ATP-a za subotu, 22. jun

Nikoleta Dragaš

Radulović: Tokom nestanka vode sledećeg vikenda, za građane biće obezbeđene cisterne sa vodom

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija