16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti Vršac

Nacionalni dan kulture Rumuna obeležen u Vršcu

15. januara 1850. godine, rođen je jedan od najvećih i najznačajnijih rumunskih pesnika, Mihaj Eminesku. Ovaj datum obeležava se kao Nacionalni dan kulture Rumuna, a osnovci sa teritorije grada Vršca pripremili su i tim povodom izveli dramatizaciju jedne od Emineskuovih najpoznatijih pesama.

Kako se ove godine proslavlja 170 godina od rođenja velikog rumunskog pesnika i romanopisca, Mihaja Emineskua, OŠ “Koriolan Doban” iz Kuštilja i “Olga Petrov Radišić” iz Vršca, u kojima se nastava izvodi na rumunskom jeziku, Dan nacionalne kulture Rumuna obeležile su dramatizacijom i postavljanjem na scenu njegove čuvene pesme „Lucafarul“. Za to su najzaslužnije profesorke rumunskog jezika, Lenuca Urzesku i Natalija Stan.

Partner manifestacije bila je, između ostalih, i Ambasada Rumunije u Beogradu, zbog čega je ambasadorka Oana Kristina Popa organizatorima uputila pismo zahvalnosti i podrške, a tu je, kao i uvek do sada, i Grad Vršac.

Zahvaljujući dramatizaciji pesme „Lucafarul“, ovo delo se posle tri decenije vratilo rumunskoj zajednici u Srbiji. Učenici petog i šestog razreda priredili su pravi spektakl muzike, svetla i dramatičnog tumačenja stihova, a pozorišni komad titlovan je i na srpski jezik, kako bi u njemu mogli da uživaju svi prisutni. Tekst pesme koja se sa svojih 98 strofa nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda, ponovo podstiče na razmišljanje, i šalje nam poziv da prevaziđemo uski krug života, podignemo zavesu koja zaklanja pogled, težimo ka samospoznaji, i krenemo u susret čistoj ljubavi, stoji u opisu ovog jedinstvenog komada. Već sada se zna da će predstava biti izvedena još dva puta: 21. januara u Kuštilju, i 24. januara u Vladimirovcu.

Related posts

Gost Lica nacije Dušan Bajatović: Srbija ima najbolji mogući kvalitet gasa

Vanja Vićentić

Pavićević četiri sata na Jarinju, Đurić traži hitnu reakciju EU

Jasmina Petkovic

Pančevci ne daju čelo tabele, RK Dinamo bolji od Novog Pazara

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija