11. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti Vršac

Nacionalni dan kulture Rumuna obeležen u Vršcu

15. januara 1850. godine, rođen je jedan od najvećih i najznačajnijih rumunskih pesnika, Mihaj Eminesku. Ovaj datum obeležava se kao Nacionalni dan kulture Rumuna, a osnovci sa teritorije grada Vršca pripremili su i tim povodom izveli dramatizaciju jedne od Emineskuovih najpoznatijih pesama.

Kako se ove godine proslavlja 170 godina od rođenja velikog rumunskog pesnika i romanopisca, Mihaja Emineskua, OŠ “Koriolan Doban” iz Kuštilja i “Olga Petrov Radišić” iz Vršca, u kojima se nastava izvodi na rumunskom jeziku, Dan nacionalne kulture Rumuna obeležile su dramatizacijom i postavljanjem na scenu njegove čuvene pesme „Lucafarul“. Za to su najzaslužnije profesorke rumunskog jezika, Lenuca Urzesku i Natalija Stan.

Partner manifestacije bila je, između ostalih, i Ambasada Rumunije u Beogradu, zbog čega je ambasadorka Oana Kristina Popa organizatorima uputila pismo zahvalnosti i podrške, a tu je, kao i uvek do sada, i Grad Vršac.

Zahvaljujući dramatizaciji pesme „Lucafarul“, ovo delo se posle tri decenije vratilo rumunskoj zajednici u Srbiji. Učenici petog i šestog razreda priredili su pravi spektakl muzike, svetla i dramatičnog tumačenja stihova, a pozorišni komad titlovan je i na srpski jezik, kako bi u njemu mogli da uživaju svi prisutni. Tekst pesme koja se sa svojih 98 strofa nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda, ponovo podstiče na razmišljanje, i šalje nam poziv da prevaziđemo uski krug života, podignemo zavesu koja zaklanja pogled, težimo ka samospoznaji, i krenemo u susret čistoj ljubavi, stoji u opisu ovog jedinstvenog komada. Već sada se zna da će predstava biti izvedena još dva puta: 21. januara u Kuštilju, i 24. januara u Vladimirovcu.

Related posts

Mihajlović:Za Memorijalni kompleks u Pranjanima 70 miliona dinara

Aleksandra Miloševska

Deo Pančeva bez grejanja

Mica Milakov

Predsednik Vučić na video samitu sa liderima Zapadnog Balkana: Treba da se više posvetimo svom regionu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija