25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Za respiratorne infekcije terapija po savetu lekara

U ovom periodu česte su respiratorne infekcije. Najviše je pacijenata sa simptomima gripa ili oboljenjima slična gripu. Uprkos upozorenjima lekara, skloni smo uzimanju antibiotika bez recepta, što može biti kontradiktorno.

Grip se javlja sezonski i najčešće od njega obolevaju u prelaznim periodima, a simptomi su povišena temperatura, bolovi u mišićima, kijavica i kašalj koji je obično suv. Prema rečima dr Ljiljana Miović, epidemiologa, pre upotrebe lekova, pacijenti bi trebalo da pribegnu i preventivi i da se što zdravije hrane. Voće, povrće I razni vitamini samo su neki od saveta, šta treba unositi u organizam.

Pacijenti i pored upozorenja lekara uzimaju antibiotike na svoju ruku. Često se dešava da i zbog lakših  tegoba, temperature i bolova piju ove lekove, koji im u tom slučaju ne mogu pomoći, jer je u pitanju virusna infekcija.

Važno je da grip odležimo i da bar sedam dana mirujemo i unosimo mnogo tečnosti. Takođe je bitno da iako je u zimskom periodu uobičajeno  konzumiranje  masne hrane , jedemo što laganiju i što više voća, istakla je doktorka Ljiljana Miović.

Related posts

Dobra zdravstvena nega u Opovu

Mica Milakov

U Srbiju stigle prve vakcine iz Kovaksa – 57.000 doza AstraZeneke

Alba Jovanović

Od srede 7. aprila imunizacija stanovnika Pančeva bez zakazivanja

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija