24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Pančevo Vesti

Ljubav prema tkanju prerasla u preduzetnički biznis

Katarina Mandić iz Pančeva pre deset godina odlučila je da svoj hobi -ručno tkanje pretvori u posao. Osim Srbije, njeni proizvodi su obišli ceo svet i predstavljaju naš grad na najbolji način. Ručno tkani delovi narodne nošnje, unikatni odevni predmeti i suveniri s tradicionalnim elementima su osnovna delatnost ove preduzetnice.

Tkačko-zanatska radnja „Katarina M“ primer je da preduzetništvo u Srbiji uspeva i zato je Katarina Mandić zadovoljna što je pokrenula sopstveni posao. Završila je obuku tkanja 2005. godine. Prijatelji iz folklora postali su joj kupci, a ljubav prema tradiciji pretvorila je u posao. Danas Katarina tka gotovo sve delove nošnje – pojaseve, jeleke, suknje, fute, kecelje iz svih delova Srbije.

“Pored pojaseva, tu su razne vrste kecelja, suknje, platna za dalju doradu i šivenje. Suveniri imaju dobro tržište i treba ih reklamirati. Ono što najviše proizvodim su obeleživači za knjige sa tradicionalnim motivima, vreće za flašu, podmetači za čaše, privesci za ključeve, magneti, futrole za telefon” – navela je vlasnica tkačko-zanatske radnje “Katarina M”.

Proizvode plasira kako u zemlji, tako i u inostranstvu jer je velika zainteresovanost kulturno-umetničkih društava svuda u svetu. Značaj folklora je svuda veliki, pa Katarina kaže da ima dosta kupaca u dijaspori. Dobila je subvenciju Grada Pančeva za samozapošljavanje i započela svoju delatnost. Subvencija je omogućila da izmiri obaveze prema Gradu i dala joj mogućnost da razvija proizvodni asortiman i tržište.

“Država pomaže starim zanatima, kao i pokrajina. Svake godine raspisuju konkurse vezane za stare zanate. Redovno konkurišem. Mislim da je velika podrška za nas proizvođače starih zanata. To nam je zaista značajna podrška u ojačanju biznisa. Proizvodnja je spora kao i priliv novca. Novac od podrške možemo da iskoristimo za kupovinu opreme i materijala” – objasnila je Katarina Mandić.

Katarina poseduje certifikat „Otvorne šake” za izradu delova narodne nošnje i za suvenire. Za svoj rad više puta je nagrađivana. Krajem 2017. godine dobila je priznanje „Vitez umetnosti“. Nagrađena je i za najbolju tkanu minijaturu na izložbi najlepših rukotvorina Srbije „100 žena – 100 minijatura“.

Related posts

Izložba finalista konkursa za Vučković nagradu u Muzeju

Zorana Stekovic

Do kraja godine povećanje penzija 5 odsto, plate iznad 600

Bojana Kecic

Ministar Vulin: “Jumko“ proizvodi najbolje, a pripadnici Vojske Srbije najbolje i zaslužuju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija