27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Konkurs za najlepše vezeno jastuče

Udruženje „Vešte ruke“ i ove godine raspisalo je konkurse za izradu ručno vezenih jastučića i maramica. Svi pristigli radovi biće izloženi na izlobi u okviru manifestacije „Prolećni dani“ koja će biti održana 23. maja u Pančevu.

Cilj konkursa je promocija i očuvanje narodne kulture i tradicije naroda koji žive na teritoriji Srbije i u okruženju kroz ručnu izradu jastučića, važnog simbola u narodnoj tradiciji mnogih naroda. Tema ovogodišnjeg takmičenja su ptice.

“Ove godine jedina novost je što je konkurs postao međunarodni, a to znači da mogu da učestvuju sva fizička lica koja žele da se takmiče u izradi ručnih radova. Mi smo odabrali temu najlepše vezeno jastuče zato što to niko u Srbiji još nije radio” – navela je Jelka Đorđević.

Svi zainteresovani se mogu takmičiti u nekoliko kategorija: vez po broju, vez po pismu i beli vez. U obzir će se uzimati pristigli jastučići koji do sada nisu učestvovali ni na jednom takmičenju ili izložbi.

“Prvi konkurs je za najlepše ručno vezeno jastuče. Postoje kategorije kao što su način rada i oblik. Malo je zahtevnije, mora da bude četvrtasto jastuče, dimenzija 40×40 cm i svi učesnici ih šalju na adresu udruženja. Dat je određen rok, posle toga žiriramo i biramo najlepše jastuče za razne kategorije – napomenula je Đorđević.

Kotizacija za učešće na takmičenju je 150 dinara, uplata se vrši na račun udruženja. Uz jastuče je potrebno poslati uplatnicu kao dokaz uplaćene kotizacije i popunjenu prijavu koja se nalazi na sajtu www.udruzenjevesteruke.rs.

“Prošle godine smo imali konkurs za repliku starog jastuka. To je zahtevno zato što treba neko da izveze jastuče kao što ima staro. Treći konkurs je za najlepšu ručno vezenu maramicu. U ovom konkursu učestvuju deca, učenici osnovnih škola, srednjih škola i osobe sa posebnim potrebama” – objasnila je Jelka Đorđević.

Svi jastuci biće izloženi u Narodnom muzeju u okviru manifestacije “Prolećni dani”.

“Imaćemo i druge aktivnosti kao što su radionice i modne revije. Udruženja nam dolaze 23. maja. Prošle godine je bilo 40 udruženja iz cele Srbije, a nadam se da će ove godine biti posećeno jer ima dosta zainterovanih žena. Sve ovo ne bismo mogli bez pomoći grada – zaključuje Jelka Đorđević.

Zainteresovani radove mogu slati na adresu udruženja najkasnije do četvrtog maja.

Related posts

Vučić: Albanci ne odustaju od taksi

Zorana Stekovic

Vučić primio ambasadora Irana

Jasmina Petkovic

Uz vetropark “Alibunar” Srbija energetski nezavisna

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija