28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Udruženje “Vardar” oživelo makedonske novogodišnje običaje

Bogat praznicima, januar se odlikuje i starim običajima. Neke su doneli Makedonci kada su se doslelili na ove prostore. Menjali su se i usklađivali sa vremenom u kojem živimo, ali su uspeli da se očuvaju do danas.

Udruženje „Vardar“ iz Kačareva oživelo je makedonske običaje za pravoslavnu Novu godinu. I ove godine su vasiličari ili babari, obučeni u gunjeve, maskirani i sa drvenim mačevima poželeli meštanima sreću i zdravlje. Prema narodnim verovanjima, do Bogojavljenja noću vladaju duhovi i ne bi trebalo izlaziti iz kuće. Vasiličari su zaduženi da strašnim likom i lupanjem oteraju nečiste sile.

Dani od rođenja Isusa Hrista pa do njegovog krštenja nazivaju se nekrštenim danima. Paganski običaj teranja zlih sila Makedonci su doneli kada su se doselili. S vremenom su se menjali i gotovo izumrli, ali članovi Udruženja „Vardar“ iz Kačareva nastoje da čuvaju tradiciju i svake godine organizuju maskenbal povodom ovog  praznika.

Tradicionalno u ritualu učestvuju muškarci, ponekad prerušeni u žene. Ovom prazniku se najviše raduju mališani, kada i najviše uče o običajima svojih predaka.

Related posts

“Besmrti puk” i u Pančevu

Jasmina Petkovic

RTVPA NA LICU MESTA(FOTO) ! DERBI: Podela plena, ponovo sudije, bomba Pavkova

Mica Milakov

Ponovo kreće nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija