23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Udruženje “Vardar” oživelo makedonske novogodišnje običaje

Bogat praznicima, januar se odlikuje i starim običajima. Neke su doneli Makedonci kada su se doslelili na ove prostore. Menjali su se i usklađivali sa vremenom u kojem živimo, ali su uspeli da se očuvaju do danas.

Udruženje „Vardar“ iz Kačareva oživelo je makedonske običaje za pravoslavnu Novu godinu. I ove godine su vasiličari ili babari, obučeni u gunjeve, maskirani i sa drvenim mačevima poželeli meštanima sreću i zdravlje. Prema narodnim verovanjima, do Bogojavljenja noću vladaju duhovi i ne bi trebalo izlaziti iz kuće. Vasiličari su zaduženi da strašnim likom i lupanjem oteraju nečiste sile.

Dani od rođenja Isusa Hrista pa do njegovog krštenja nazivaju se nekrštenim danima. Paganski običaj teranja zlih sila Makedonci su doneli kada su se doselili. S vremenom su se menjali i gotovo izumrli, ali članovi Udruženja „Vardar“ iz Kačareva nastoje da čuvaju tradiciju i svake godine organizuju maskenbal povodom ovog  praznika.

Tradicionalno u ritualu učestvuju muškarci, ponekad prerušeni u žene. Ovom prazniku se najviše raduju mališani, kada i najviše uče o običajima svojih predaka.

Related posts

ODLAZE LEGENDE: Prvo Faksi, sada Dendi….. Sahrana u ponedeljak!

Mica Milakov

Ministar Vulin: Srbija je bezbedna zemlja

Bojana Kecic

Marko Atanasovski muški frizer godine

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija