27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Neuobičajene vremenske prilike loše po tegobe hroničara

Ekipa Regionalne Radio-Televizije Pančevo posetila je Službu hitne medicinske pomoći kao i svakog ponedeljka. Protekli vikend protekao je relativno mirno u Pančevu za ovo doba godine u odnosu na prethodne nedelje.

Doktor Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći naveo je da je u nedelju na ponedeljak bilo 39 ambulantnih pregleda, deset kućnih poseta, dok je u noći između subote i nedelje bilo 32 ambulantna pregleda i takođe deset kućnih poseta, što je, kako kaže, u proseku za ovo doba godine. Nije bilo intervencija na javnim mestima.

“Nije bilo posla, imali smo prethodnih nedelja i po 60 intervencija u Službi hitne medicinske pomoći. Održava se trend da hipertoničarima, odnosno osobama sa povišenim krvnim pritiskom ove vremenske prilike ne prijaju i teže ih podnose i regulišu. Asmatičarima nikako ne prija niska oblačnost odnosno magla. Bilo je dece sa febrilnim stanjima, ali relativno je bio miran vikend. Dogodila se saobraćajna nezgoda u petak uveče u okolini Narodne bašte. Pešak koji je povređen ima politraumu, što znači da je reč o ozbiljnoj povredi i ta osoba je prebačena do Prijemnog odeljenja Opšte bolnice u Pančevu”,  naveo je doktor Manasijević.

Doktor Manasijević savetuje i kako da se zaštitimo od virusa i sprečimo opadanje imuniteta.

“Pristalica sam boravka napolju, šetnji. Unošenje vitamina prirodnim putem – preko voća, povrća, ne tabletama. Zavisi i od opšteg stanja organizma da li ćemo podleći ili nećemo. Treba biti pozitivan i to deluje dobro na naš imunološki sistem” – pojasnio je Manasijević.

U prethodnih mesec dana lekari konstatuju da pre svih hipertoničari, ali i srčani bolesnici, asmatičari i uopšte hronični bolesnici teže regulišu svoje tegobe.

“Povezujem to sa neuobičajenim vremenskim prilikama s obzirom da imamo zimu koju nismo ni osetili. Verovatno je dobrim delom doprinelo neregulisanosti tegoba. Ukoliko ne mogu dobro i adekvatno da regulišu tegobe, a znamo da je hipertenzija glavni faktor rizika i “broj jedan” za sva loša stanja u našem organizmu, potrebno je da se pacijenti konsultuju sa izabranim lekarom”,  savetuje dr Manasijević.

Pored lekara opšte prakse, ukoliko je potrebno, dobro je konsultovati se i sa internistom i kardiologom da bi se terapija korigovala i hipertenzija dovela u granice normalnosti zaključuje doktor Manasijević.

Related posts

Svetsko zlato Slavku Stanišiću

Nikoleta Dragaš

Preminulo još 48 osoba, na respiratorima 318 pacijenata

Nikoleta Dragaš

Vučić objavio ko sve i kada dobija novčanu pomoć u maju

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija