3. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije

Neuobičajene vremenske prilike loše po tegobe hroničara

Ekipa Regionalne Radio-Televizije Pančevo posetila je Službu hitne medicinske pomoći kao i svakog ponedeljka. Protekli vikend protekao je relativno mirno u Pančevu za ovo doba godine u odnosu na prethodne nedelje.

Doktor Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći naveo je da je u nedelju na ponedeljak bilo 39 ambulantnih pregleda, deset kućnih poseta, dok je u noći između subote i nedelje bilo 32 ambulantna pregleda i takođe deset kućnih poseta, što je, kako kaže, u proseku za ovo doba godine. Nije bilo intervencija na javnim mestima.

“Nije bilo posla, imali smo prethodnih nedelja i po 60 intervencija u Službi hitne medicinske pomoći. Održava se trend da hipertoničarima, odnosno osobama sa povišenim krvnim pritiskom ove vremenske prilike ne prijaju i teže ih podnose i regulišu. Asmatičarima nikako ne prija niska oblačnost odnosno magla. Bilo je dece sa febrilnim stanjima, ali relativno je bio miran vikend. Dogodila se saobraćajna nezgoda u petak uveče u okolini Narodne bašte. Pešak koji je povređen ima politraumu, što znači da je reč o ozbiljnoj povredi i ta osoba je prebačena do Prijemnog odeljenja Opšte bolnice u Pančevu”,  naveo je doktor Manasijević.

Doktor Manasijević savetuje i kako da se zaštitimo od virusa i sprečimo opadanje imuniteta.

“Pristalica sam boravka napolju, šetnji. Unošenje vitamina prirodnim putem – preko voća, povrća, ne tabletama. Zavisi i od opšteg stanja organizma da li ćemo podleći ili nećemo. Treba biti pozitivan i to deluje dobro na naš imunološki sistem” – pojasnio je Manasijević.

U prethodnih mesec dana lekari konstatuju da pre svih hipertoničari, ali i srčani bolesnici, asmatičari i uopšte hronični bolesnici teže regulišu svoje tegobe.

“Povezujem to sa neuobičajenim vremenskim prilikama s obzirom da imamo zimu koju nismo ni osetili. Verovatno je dobrim delom doprinelo neregulisanosti tegoba. Ukoliko ne mogu dobro i adekvatno da regulišu tegobe, a znamo da je hipertenzija glavni faktor rizika i “broj jedan” za sva loša stanja u našem organizmu, potrebno je da se pacijenti konsultuju sa izabranim lekarom”,  savetuje dr Manasijević.

Pored lekara opšte prakse, ukoliko je potrebno, dobro je konsultovati se i sa internistom i kardiologom da bi se terapija korigovala i hipertenzija dovela u granice normalnosti zaključuje doktor Manasijević.

Related posts

Završni radovi na izgradnji sale u OŠ “Bratstvo i Jedinstvo” u Alibunaru

Jasmina Petkovic

Crni korona niz se nastavlja, 7.782 osobe obolele, 69 preminulo

Vanja Vićentić

Nove usluge GSA

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija