22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Kako Pančevci obeležavaju srpsku Novu godinu

Večeras se proslavlja Nova godina po julijanskom kalendaru. Pitali smo naše sugrađane na koji način će proslaviti u našem narodu poznatiju kao Srpsku Novu godinu I da li znaju gde se još proslavlja.

Pravoslavci koji poštuju julijanski kalendar večeras dočekuju  Novu godinu. Srpska ili pravoslavna Nova godina, kako se obično naziva, rado se slavi u balkanskim zemljama, kao što su: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, u pravoslavnim delovima Hrvatske. Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i sl.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve održava se praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Naši sugrađani uglavnom ovaj praznik obeležavaju u krugu porodice i prijatelja.

Lekari upozoravaju, naročito hronične bolesnike, da budu umereni u hrani i piću, a vozače da ne konzumiraju alkohol. Nadležni apeluju da građani ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

Related posts

Pančevački mališani u projektu ,,Folkloraši širom sveta”

Vanja Vićentić

JOŠ JEDAN VELIČANSTVEN SKUP OPOZICIJE! Nemoguće je bilo prebrojati sve Đilasove pristalice!

Jasmina Petkovic

Najviše testiranih, 426 pozitivnih, 8 osoba preminulo

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija