1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Humanitarna akademija “Podrži me”: Udruženje kuca srcem naše dece

Humanitarna akademija “Podrži me” treća zaredom, održana je danas u Zvečanu. U prisustvu prijatelja i saradnika, ali pre svega roditelja i dece sa smetnjama u razvoju, ovo udruženje još jednom je podsetilo na težinu borbe njegovih članova i važnost podrške celog društva.

Od osnivanja, najveća podrška udruženju je Odbor za pomoć Srbima na KiM iz Banjaluke, na čelu sa predsednikom Miloradom Arlovim. On je i danas prisustvovao akademiji.

“ Ovo udruženje, skrenulo je pažnju na sebe, na 144 problema (udruženje okuplja 144 dece)  i mi im moramo u tome pomoći. Budite sigurni, Republika Srpska i Odbor će pomoći” istakao je Arlov.

On je podsetio da je prošle godine, na drugoj humanitarnoj akademiji, obećao izgradnju  dnevnog centra za potrebe dece i roditelja, okupljenih u udruženju.

“On postoji. Zahvaljujući velikoj humanosti Republike Srpske i nekoliko pojedinaca i ljudi sa Kosova i Metohije. Posebno pozdravljam Radoša Petrovića, izvođača radova na Dnevnom centru, koji nam je pomogao sa 43 hiljade evra, neće da naplati rad. Hvala mu mnogo” istakao je Arlov i dodao da je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obećao 50 hiljada evra pomoći, za izgradnju ovog centra.

Arlov je rekao da su u akcijama koje je u protekloj godini Odbor za pomoć Srbima na KiM organizovao na području Republke Srpske, učestvovale 94 osnovne i srednje škole – 41 hiljada đaka, nastavnika, učitelja i profesora, mnogobrojne lokalne zajednice,  institucije, ustanove i Vlada RS.

“Nastavićemo dalje i verujem, do Preobraženja (19. avgusta)  bićemo u toj novoj zgradi. Svi moramo zajedno u tome da učestvujemo” dodao je Arlov.

Predsednica ovog udruženja Ivana Rakić zahvalila je narodu Republike Srpske i Miloradu Arlovu.

„Posebnu zahvalnost moram uputiti Republici Srpskoj , Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji i predsedniku Miloradu Arlovu, koji je prepoznao našu muku i koji je najveća podrška od samog osnivanja udruženja “Podrži me“. Posebno mu hvala što je pre godinu dana, na ovom istom mestu obećao i ispunio realizaciju velikog projekta – izgradnju Dnevnog centra “9.januar – Podrži me“ u Kosovskoj Mitrovici,druge kuće za našu decu i naše porodice“ dodala je Rakić.

Ona je istakla da je u poslednje  tri godine urađeno mnogo toga,, ali da tuneće stati, jer kako je kazala „ovo udruženje kuca srcem, a srce su naša deca.“

„Mogu vam reći iz svog primera ali i iz primera svih roditelja da je veoma teško biti roditelj deteta sa poteškoćama u razvoju. To je borba koja nema kraja, neprestana briga šta će se desiti sutra. Uveravam vas da ću se lično, kao majka i predsednica ovog divnog udruženja, sa svim mojim članovima, boriti, zalagati i tražiti način da olakšamo život našoj deci. Ova akademija kao i dve predhodne, pokazale su koliko vredimo, želimo i možemo sa našom decom, rame uz rame sa svima, a svi vi , koliko možete u tome nam pomozite. Nadam se da ćemo sledeću godinu dočekati u našoj velikoj kući u Dnevnom centru “Podrži me – 9.januar“ u Kosovskoj Mitrovici“ završila  je Rakić

Na akademiji, prisutnima se obratio i Srđan Vulović, predsednik Privremenog organa Opštine Zubin Potok, koja  i sama daje podršku udruženju. Na području ove opštine, živi 27 dece sa smetnjama u razvoju. Pored novčane podrške, ova opština obezbedila je i prostor za otvaranje kancelarije udruženja “Podrži me” u Zubinom Potoku.

“Postoje trenuci u životu koji nas odrede na jednu ili drugu stranu. Svi ih imamo. Ja sam tako prošle godine imao jedan od takvih trenutaka u životu, koji me je uputio na pravu stranu.Prošle godine sam po prvi put bio u ovoj Sali, na priredbi koju su ova naša divna dečica priredila,  Bio sam tužan, razočaran slomljen, da bi na kraju odavde izašao kao srećan čovek. Srećan jer sam bio u prilici da vidim decu sa smetnjama u razvoju i koliko ta deca daju sebe, koliko se trude da budu kao mi, ostali” rekao je Vulović i napomenuo koliko ga je to iskustvo promenilo.

“Od tada sam bar malo bolji čovek. Krenuli smo, i ja tada nisam ni znao da u Zubinom Potoku imamo preko 20 dece sa smetnjama u razvoju. Opština Zubin Potok je smogla snage i prepoznala  važnost rada ovog udruženja i krenuli smo u jaku i lepu saradnju” rekao je Vulović.

Ministarka administracije lokalne samouprave u odlazećoj kosovskoj Vladi Adrijana Hodžić takođe je pomogla rad udruženja “Podrži me” . Ona je danas na Akademiji podvukla značaj projekta izgradnje Dnevnog centra.

“Radujem se i iščekujem da ovaj centar što pre zaživi, jer u tom slučaju, našoj deci i njihovim roditeljima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, biti moguće da bolje funkcionišu u našem društvu” rekla je Hodžić i napomenula da je od krucijalnog značaja saradnja udruženja sa institucijama, pre svega lokalnim samoupravama, a ta saradnja postoji od osnivanja udruženja.

Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju, uručilo je danas povelje i zahvalnice institucijama i pojedincima, koji su dali doprinos radu udruženja. Radio Kosovska Mitrovica jedna je od tih institucija.

Na akademiji, deca sa smetnjama u razvoju izvela su priredbu, a u programu su učestvovali i mališani iz predškolskih ustanova  “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice i “Lane” iz Zvečana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Related posts

U Južnom Banatu 93 novozaraženih Kovidom – 19

Mirjana Popović

Predsednik ukazao na značaj očuvanja romskog jezika i kulture

Mirjana Popović

Neočekivani poraz Železničara na startu Prve lige Srbije

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija