27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Pančevo Vesti

Veliki broj aktivnosti Narodnog muzeja Pančeva

Protekle godine Narodni muzej Pančevo učestvovao je u akciji NALED-a pod nazivom “Umetnost Srbije”. Ova kulturna ustanova bila je deo izložbe organizovane na Belom dvoru u Beogradu zajedno sa sedam drugih muzeja i galerija iz cele Srbije.

“Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pokrenula je inicijativu da gradove koji su njeni članovi promovišu, kao i ustanove kulture i velike umetnike koji su u tim gradovima stvarali i živeli. Pančevo, kao jedan od važnijih delova ove nacionalne asocijacije za promociju lokalnih samouprava, ušlo je u uži izbor.”, rekao je Miroslav Birclin direktor Narodnog muzeja.

Narodni muzej predstavljen je preko Uroša Predića, jednog od najvećih slikara realizma u Srbiji. Pored Pančeva, predstavljen je Šid sa dva slikara – Savom Šumanovićem i Ilijom Bašičevićem Bosiljom, naivnim umetnikom. Predstavljen je i Sombor sa Milanom Konjovićem, Požarevac sa Milenom Pavlović Barili.

Cilj akcije je da se predstave dela umetnika svakog grada.

NALED je tim povodom napravio niz reprezentativnih poklona i suvenira u vidu reprodukcija: čokoladice, notese -što će deliti gradskim upravama tih gradova za sastanke sa diplomatskim korom, predstavnicima velikih firmi i međunarodnih kompanija, tako da je to sjajna promocija samog grada Pančeva i Narodnog muzeja i Uroša Predića, velikog sugrađana i umetnika, ali i svih ostalih lokalnih samouprava koje su uključene u akciju.

Na septembarskim susretima NALED-a koji su se održali u Belom dvoru 2019. godine, Narodni muzej je učestvovao kao i sve ostale ustanove kulture gradova sa reprodukcijama slika umetnika.

“Ipak, Pančevo je izdvojilo to što smo najbliže Beogradu i zato je predloženo da se pošalje i jedan original. To je bio portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića koji je naslikao Uroš Predić 1923. godine koji čuvamo u Muzeju. Najviše zvanice diplomatskog i poslovnog sveta su videle sliku i ona se izdvojila po originalnosti. Svi su se raspitivali  odakle je, tako da smo uspostavili divne veze i to je svakako promocija muzeja i grada.”, rekao je Birclin.

Krajem prošle godine otvorena je izložba nadrealnog umetnika Miodraga Miše Jelića, akademskog slikara iz Beograda koju će zainteresovani biti u prilici da pogledaju tokom celog januara.

“U februaru planiramo izložbu koja će biti zanimljiva, ali i lokalna,  jer se radi o izložbi nagrađenih mladih umetnika iz Pančeva i okoline. Mladi umetnici će moći da se prijave na konkurs koji je raspisao Vuk Vučković, čiju smo donedavno izložbu imali kod nas. Vučković je dobitnik Novembarske nagrade i on će velikodušno celu svotu svoje nagrade donirati pobedniku konkursa za mlade umetnike u Pančevu”, dodao je Birclin.

Na Fejsbuk stranici NALED-a postavljane su slike umetnika koji su zastupljeni u akciji “Umetnost Srbije” i pratioci koji su imali komentar sa najviše lajkova, osvajali su vredne nagrade u vidu reprodukcija slika poznatih umetnika. To je zanimljiva promocija za kulturne ustanove, zaključio je Birclin.

Related posts

Kukolju zlato na Gran priju u Hagu

Nikoleta Dragaš

Aleksandar Vučić na Moravskom koridoru: Ovo je ubedljivo najbolje organizovano gradilište!

Jasmina Petkovic

Đurić pušten na kućno lečenje

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija