19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Sanitet za transport beba “stigao” u pančevački Dom zdravlja

Pančevački Dom zdravlja jedan je od retkih u Srbiji koji je dobio  specijalno sanitetsko vozilo sa transportnim  inkubatorom. Zahvaljući projekt “Zajednici zajedno“,  koji Dom zdravlja realizuje u saradnji sa NIS Rafinerijom nafte Pančevo, kupljen je poseban  sanitet  koji će novorođenčetu  kome bude neophodan  hitan transport do Instituta za nanatologiju biti prevezeno u najkraćem roku .

Sanitetsko vozilo sa transportnim  inkubatorom vredno šest miliona dinara naći će se od danas u voznom parku Službe Hitne pomoći. Pančevački Dom zdravlja jedna je od retkih zdravstvenih ustanova  u Srbiji koja ima ovakvo vozilo, namenjeno za transport  beba koje su prevremeno rođene, ili imaju drugih smetnji, kada su vitalno ugrožene da  najbrže i najbezbednije budu prevezene u specijalizovane ustanove.

“Ovo je veliki događaj za Pančevo i za Južni Banat, jer jedan dobar deo porođaja obavi se u Opštoj bolnici. Moji saradnici su izabrali naziv Specijalno sanitetsko vozilo sa pokretnim inkubatorom. Suština cele priče je u tome da dvadesetak baba, koje se rode i odmah im je potrebna hitna medicinska nega  bezbedno stignu na Institutu za neonatologiju. Imamo vozilo, imamo transportni inkubator, sa Ginekologije se pozove Hitna pomoć i stavlja se inkubator, koji je fiksiran i za najviše 40 minuta stiže se do odredišta. Moram da se zahvalim Nisu i akciji pod nazivom  „Zajednici zajedno“,  koja nam  je nesebično pomogla”, rekao je direktor  Doma zdravlja dr Stojan Višekruna.

U poslednje dve  godine u Službu Hitne pomoći stigla su četiri nova sanitetska vozila, ali i ovo novo sa inkubatorom imaće više namena i već od danas će biti u voznom parku Hitne pomoći. Vozilo će se koristiti i za prevoz drugih pacijenta.Takođe, po prvi put u vozilu na mestu za  prevoz pacijenta  po potrebi se otvaraju vazdušni jastuci . Udobnost prilikom prevoženja i grejanje u sanitetu  na najvišem su nivou.

Related posts

Vučić obavestio ambasadore Čepurina i Lija o najnovijem neodgovornom potezu Prištine

Jasmina Petkovic

Vučić uputio saučešće Frank-Valteru Štajnmajeru i Angeli Merkel

Zorana Stekovic

Fudbal, odbojka, basket na renoviranim terenima na Kotežu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija