18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Sanitet za transport beba “stigao” u pančevački Dom zdravlja

Pančevački Dom zdravlja jedan je od retkih u Srbiji koji je dobio  specijalno sanitetsko vozilo sa transportnim  inkubatorom. Zahvaljući projekt “Zajednici zajedno“,  koji Dom zdravlja realizuje u saradnji sa NIS Rafinerijom nafte Pančevo, kupljen je poseban  sanitet  koji će novorođenčetu  kome bude neophodan  hitan transport do Instituta za nanatologiju biti prevezeno u najkraćem roku .

Sanitetsko vozilo sa transportnim  inkubatorom vredno šest miliona dinara naći će se od danas u voznom parku Službe Hitne pomoći. Pančevački Dom zdravlja jedna je od retkih zdravstvenih ustanova  u Srbiji koja ima ovakvo vozilo, namenjeno za transport  beba koje su prevremeno rođene, ili imaju drugih smetnji, kada su vitalno ugrožene da  najbrže i najbezbednije budu prevezene u specijalizovane ustanove.

“Ovo je veliki događaj za Pančevo i za Južni Banat, jer jedan dobar deo porođaja obavi se u Opštoj bolnici. Moji saradnici su izabrali naziv Specijalno sanitetsko vozilo sa pokretnim inkubatorom. Suština cele priče je u tome da dvadesetak baba, koje se rode i odmah im je potrebna hitna medicinska nega  bezbedno stignu na Institutu za neonatologiju. Imamo vozilo, imamo transportni inkubator, sa Ginekologije se pozove Hitna pomoć i stavlja se inkubator, koji je fiksiran i za najviše 40 minuta stiže se do odredišta. Moram da se zahvalim Nisu i akciji pod nazivom  „Zajednici zajedno“,  koja nam  je nesebično pomogla”, rekao je direktor  Doma zdravlja dr Stojan Višekruna.

U poslednje dve  godine u Službu Hitne pomoći stigla su četiri nova sanitetska vozila, ali i ovo novo sa inkubatorom imaće više namena i već od danas će biti u voznom parku Hitne pomoći. Vozilo će se koristiti i za prevoz drugih pacijenta.Takođe, po prvi put u vozilu na mestu za  prevoz pacijenta  po potrebi se otvaraju vazdušni jastuci . Udobnost prilikom prevoženja i grejanje u sanitetu  na najvišem su nivou.

Related posts

Predsednik Vučić se sastao sa Dodikom i Cvijanović

Jelena Obradović

Đaci “prvaci” Ekonomske škole kreću u nove pobede

neca

Sporazum o slobodnoj trogovini Srbije i EAEU stupio na snagu

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija