26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Stručnjaci upozoravaju: Kupujte samo kontrolisane mesne proizvode!

Tokom praznika svi volimo da nam trpeza bude bogata. Zato je neophodno da potrošači budu oprezni prilikom kupovine mesa i mesnih prerađevina. Pitali smo naše sugrađane gde kupuju meso i dimljene proizvode.

Po starim običajima i navikama, glavni sastojak svake praznične trpeze biće prasetina i proizvodi od mesa. Jedini način da budemo sigurni da je meso koje kupujemo zadovoljavajućeg  kvaliteta jeste da kupujemo na već proverenim mestima odnosno prodavnicama koje zadovoljavaju neophodne standarde propisane uredbom Republike Srbije. Pitali smo naše sugrađane da li vode računa gde kupuju meso i prerađevine od mesa.

Za kontrolu kvaliteta mesa zadužena je Republička Veterinarska inspekcija koja svakodnevno kontroliše prodavnice ali i prima prijave sa sumnjom da se na rafovima mesara i marketa prodaje meso sumnjivog kvaliteta i roka trajanja. Ekipa TV Pančeva bila u jednoj kontroli zajedno sa inspektorkom Ginom Apci iz Republičke vetreinarske inspekcije.

Iako poslednjih godina nije bilo obolelih od trihineloze u Pančevu i naseljenim mestima, važno je da budemo stalno oprezni. Jedna trihinelozna svinja težine oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi,  u jednom gramu mesa može se naći čak 1.000 larvi parazita, a čovek se zarazi i teže oboli samo s jednim parčetom mesa ili kobasice.

  • Trihineloza je bolest koja pre svega pogađa životinje, ali se prenosi na čoveka konzumiranjem neispravnog mesa. Naši ljudi vole u sopstvenoj režiji da pripremaju prerađevine od mesa, kobasice, šunke i pečenice. Dimljeno i sušeno meso nije izloženo dovoljno visokoj temperaturi da se larve ovog parazita unište. Konzumiranjem ovakvog mesa dovodimo sebe u opasnost da se razbolimo od trihineloze koja je ozbiljno oboljenje. Da bismo to sprečili, neophodno je da se meso bez obzira na to da li je u sopstvenom uzgoju ili je kupljeno na pijaci proveri na pregledu kod veterinara – navela je dr Olivera Stanišić, epidemiolog.

Klinička slika obolelog je teža ako je broj unetih larvi veći, a poseban problem je taj što inkubacija može trajati od jednog do čak 30 dana. Kako bolest odmiče, pored bolova u stomaku, mučnine i povraćanja, javljaju se i drugi simptomi.

  • Sa otocima kapaka i jakim bolovima u mišićima, može da se javi i otok lica. Otok i bolovi nastaju jer se larve zaustavljaju i učaure u mišiće i ostaju tu celog života – navela je dr Olivera Stanišić.

Nismo bezbedni ni ako nam se na trpezi nalazi pečeno pile ili ćurka, a doktorka Stanišić napominje da su termički neobrađena jaja posebno opasna zbog salmonele.

Vreme je praznika majoneza, ruskih salata, kremova za torte. Preporuka doktorke je da se ne prave u domaćoj režiji majonezi, filovi za torte jer su oni glavni izvori salmonele.

Bez obzira da li je praznik ili ne, treba imati naviku da meso i mesne  proizvode kupujemo na proverenim mestima kako bi bili sigurni da hrana koju postavimo na sto pored toga što je važno da bude ukusna  prvenstveno treba da bude bezbedna za naše ukućane.

Related posts

Grejna sezona počinje 15. oktobra

Mirjana Popović

Ubio se policajac u Pančevu

Jasmina Petkovic

Uhapšen osumnjičeni za prevaru u privrednoj delatnosti

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija