26. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Đakovica: Badnjak stigao u crkvu uprkos protestu Albanaca

Uprkos jučerašnjim organizovanim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Ulici u Đakovici, badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju.

 

U jednom trenutku, zbog protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca ispred ove svetinje, zbog najave da će doći Srbi iz raseljeništva, predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije  – Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović. odustali su od posete. Ipak, zahvaljujući požrtvovanju Srbina iz Velike Hoče, Ivice Nakalamića, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Đakovičana koji su u molitvama sa njima dvije decenije već.

 

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine. Od NATO agresije i okupacije pokrajine prije dvadeset godina, ovde žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004., a u međuvremenu obnovljen – igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999.godine.

 

Pre nekoliko dana, angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, i uz podršku Kancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u ovdašnjem naselju Piskote.

 

Milenko Jovanović je novinarima kazao da Privremeni organ Opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.

Related posts

Hrvatski ambasador u oproštajnoj poseti kod predsednika Vučića

Zorana Stekovic

Bolnica: Ne nasedajte na laži i dezinformacije sa društvenih mreža

Branislava Grčić

Dodela stanova izbeglicama u Vršcu u prisustvu ministra Dačića i gradonačelnice

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija