25. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Vernici založili badnjak u pančevačkim hramovima

Paljenjem badnjaka obeležen je Badnji dan u svim pravoslavnim hramovima u Pančevu. Veliki broj vernika se okupio ispred hramova kako bi položili svoje badnjake u vatru i time najavili najradosniji hrišćanski praznik  –  Božić.

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar danas su u pravoslavnim hramovima obeležili Badnji dan paljenjem badnjaka. Ispred Preobraženske crkve okupio se veliki broj vernika. Najpre su margićani na konjima obišli crkvu nekoliko puta noseći badnjake, a onda je zapaljena vatra u koju su vernici bacali svoje badnjake. Sveštenici su poželeli svima dobru i uspešnu godinu.

Svečana liturgija služena je i u pančevačkom Svetouspenskom hramu. Tradicionalo najveći broj Pančevaca okupio se u porti ove crkve gde su, prvo sveštenici, a potom i građani založili badnjake. Svečanost je završena velelepnim vatrometom, koji predstavlja svojevrsnu najavu sutrašnjeg najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Related posts

NIS I „DINA“ KARTICA NA ZADOVOLJSTVO POTROŠAČA

Zorana Stekovic

Preminuo glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković

Zorana Stekovic

Havarija na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija