23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Povećan broj psihičkog i fizičkog nasilja

Porodično nasilje sve je učestalije, a mnogi ishodi ovakvih priča su smrtni. Za vreme praznika broj žrtava raste, a razlozi su već narušeni odnosi. Ovo je bila tema emisije „Lice nacije“, a gošća Vesna Stanojević, koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Žena koja brine o sigurnim kućama, svojevremeno je svrstana na listu „100 najmoćnijih žena Srbije”, onih koje se ističu svojim uticajem, autoritetom, prepoznatljivošću u javnosti i ličnom harizmom. Kroz tri sigurne kuće dosad je prošloviše od 2.000 žena i hiljadu dece. Porodičnog nasilja sve je više. Povećan je i broj smrtnih ishoda,  psihičkog i fizičkog zlostavljanja – ali to može da znači i da se nasilje više prijavljuje, da se o njemu više piše i govori. Tema nasilja postala je aktuelna posle 2000. godine kada je izmenjen Krivični zakon, gde je uneto krivično delo nasilje u porodici, objašnjava Vesna Stanojević.

Za vreme praznika povećan je broj prihičkog i fizičkog nasilja. Govoreći o ovoj temi, Vesna Stanojević to objašnjava time što jedna porodica gde su odnosi narušeni mora da bude na okupu.Ona kaže da je u porodici gde ništa ne funkcioniše, potrebno malo da bi došlo do nasilja.

Telefoni na koje se žrtve porodičnog nasilja mogu javiti, jesu: 0800 011 011, 32 91 440, 2456 404, 244 15 21 (od 10 do 19 časova) i 062 30 45 60 (noću i vikendom).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Premijerka uručila ključeve stanova pripadnicima snaga bezbednosti

Vanja Vićentić

Za 24h još 180 obolelih od virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Mica Milakov

Danas su Cveti

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija