20. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Povećan broj psihičkog i fizičkog nasilja

Porodično nasilje sve je učestalije, a mnogi ishodi ovakvih priča su smrtni. Za vreme praznika broj žrtava raste, a razlozi su već narušeni odnosi. Ovo je bila tema emisije „Lice nacije“, a gošća Vesna Stanojević, koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Žena koja brine o sigurnim kućama, svojevremeno je svrstana na listu „100 najmoćnijih žena Srbije”, onih koje se ističu svojim uticajem, autoritetom, prepoznatljivošću u javnosti i ličnom harizmom. Kroz tri sigurne kuće dosad je prošloviše od 2.000 žena i hiljadu dece. Porodičnog nasilja sve je više. Povećan je i broj smrtnih ishoda,  psihičkog i fizičkog zlostavljanja – ali to može da znači i da se nasilje više prijavljuje, da se o njemu više piše i govori. Tema nasilja postala je aktuelna posle 2000. godine kada je izmenjen Krivični zakon, gde je uneto krivično delo nasilje u porodici, objašnjava Vesna Stanojević.

Za vreme praznika povećan je broj prihičkog i fizičkog nasilja. Govoreći o ovoj temi, Vesna Stanojević to objašnjava time što jedna porodica gde su odnosi narušeni mora da bude na okupu.Ona kaže da je u porodici gde ništa ne funkcioniše, potrebno malo da bi došlo do nasilja.

Telefoni na koje se žrtve porodičnog nasilja mogu javiti, jesu: 0800 011 011, 32 91 440, 2456 404, 244 15 21 (od 10 do 19 časova) i 062 30 45 60 (noću i vikendom).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Svetska banka prognozira bolje izglede Srbije za 2020.

Jasmina Petkovic

OTVARANJE JUŽNOG KRAKA KORIDORA 10! Vučić: Danas je veliki dan za Srbiju! Srećan sam i ponosan, OVO JE BUDUĆNOST SRBIJE!

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić danas sa ambasadorom SAD

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija