2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Rakić, Spirić i Simić u poseti mitrovačkom porodilištu

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i nečalnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić obišli su jutros mitrovačko porodilište i mamama i bebama uručili novogodišnje poklone. Prvorođena beba i njena mama Ajete Dibrani iz Kosovske Mitrovice dobile su i novčani iznos koji Opština Severna Mitrovica izdvaja već nekolikoi godina. Paketići su uručeni i mališanima na Odeljenju pedijatrije mitrovačkog KBC-a. Prva beba – zdrava devojčica, rođena je jutros, izmežu dva i tri sata. I mama i beba se osećaju dobro.

Zamenik direktora KBC-a Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek zahvalio je na podršci i pažnji koju predstavnici svih nivoa vlasti ukazuju zdravstvenim ustanovama na području Kosovske Mitrovice i dodao da se trenutno u mitrovačkom porodilištu nalazi sedam beba.

„To je dokaz da vlast brine o našoj najosetljivijoj populaciji a to su trudnice, porodilje i naši najmlađi“ rekao je Elek.

Gradonačelnik Goran Rakić izrazio je zadovoljstvo što novu godinu započinje na mestu gde se rađaju, kako je rekao „naši najdraži sugrađani“.

„Čestitam im Novu godinu i želim im da što pre odu svojim kućama, svojim porodicama. Mi smo ih obišli, doneli prigodne poklone a prvorođena beba je dobila i novčani poklon“ rekao je Rakić i zahvalio osoblju mitrovačkog porodilišta i celog KBC-a na budnoj brizi i savesnosti sa kojom vode računa o zdravlju građana.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kaže da je ovo samo još jedan gest lokalne samouprave kojim ona pokazuje da je briga o deci i mladima fokus njihovog rada. Poseban akcenat je i ove godine na politici podsticanja nataliteta, kroz više programa.

„Mi ćemo i u ovoj godini davati podršku bračnim parovima, kako kroz sttambeno zbrinjavanje tako i kroz program finansiranja vantelesne oplodnje. Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica nastaviće u kontinuitetu da daje podršku bračnim parovima koji su rešeni i odlučni da se bore za potomstvo. I ta sredstva predviđena su i budžetom za 2020“ istakao je Spirić.

Načelnik Kosovskomitroviačkog upravnog okruga Slavko Simić rekao je da je ova poseta najlepši način da se započne godina.

“Čast nam je i zadovoljstvo da smo posetili novorođenu decu. I ako se po jutru dan poznaje, nadamo se da ćemo ove godine imati rekordan broj novorođene dece. Mi stalno govorimo o investicijama, projektima, stambenim objektima, a istina je da je najveća investicija za Srbiju i posebno ovde na Kosovu i Metohiji svaka novorođena beba“ rekao Simić i podvukao da i država Srbija i Kancelarija za KiM i svaka opština ovde investiraju u decu i porodicu.

„Moramo da podignemo svest da su deca osovina na koju možemo da se oslonimo, da nacionalno ojačamo, budemo snažni i ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Bez toga, sve nam je džaba“ rekao je Simić.

Na Odeljenju ginekologije i akušerstva mitrovačkog KBC-a saznajemo da je broj novorođene dece u 2019. godini u skladu sa višegodišnjim prosekom i da ne beleži ni značajniji pad, niti rast.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Related posts

Finiš “ARKUS” lige, rukometaši Dinama do kraja sa Dubočicom i Železničarom

Ivana Bogdanovski

Vučić iz Sočija poručio: Čuvamo bratske i prijateljske odnose sa Rusijom

Nikoleta Dragaš

Od ponedeljka otvaranje pijaca, teretana, frizerskih salona

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija