23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Heroji reciklaže stanari Savske 8

U Foajeu Kulturnog centra podeljene su nagrade najboljim stambenim zajednicama na teritoriji Pančeva koje su učestvovale u prikupljanju ambalažnog otpada u okviru projekta “Uspostavljanje primarne separacije ambalažnog otpada domaćinstvima”. Izdvojeno je 400.000 dinara, a prvo mesto dobili su stanari Savske ulice broj 8.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Pančeva, “Ekostar Pak”, JKP “Higijena” i Udruženje građana Centar za promociju društvenih delatnosti, podelili su nagrade najboljim stambenim zajednicama koje su učestvovale u odvajanju otpada za reciklažu. Stanari Savske 8, Miladina Popovića 6, Stevana Šupljikca 101 i Dr Žarka Fogaraša 37D osvojili su nagrade. Jasmina Vladisavljev, stanarka zgrade koja je prvonagrađena, istakla je da su stanari vrlo srećni što su imali prilike da učestvuju u ovom takmičenju i što su mogli da daju svoj doprinos čistijem gradu.

– Mi smo srećni i zadovoljni što smo osvojili prvo mesto. Puno je truda i rada uloženo. Veoma mi je žao što je mali broj zgrada učestvovao na ovom takmičenju, ali verujem da bi mi bili prvi i da je bilo više zgrada. Novac nismo odlučili kako ćemo raspodeliti, ali svakako ćemo se dogovoriti, kao što smo se i do sada o svemu dogovarali. Dosta je naša zgrada složna, tako da dobro funkcionišemo – navela je Jasmina Vladisavljev.

Kristina Cvejanov, direktorka Nacionalnog operatera za upravljanje ambalažnim otpadom “Ekostar Pak” očekuje da će novac iz nagradnog fonda biti utrošen za sređivanje zgrada.

– Nagrađivanje najuspešnijih heroja reciklaže skupštine stanara u Pančevu koji su se odazvali pozivu JKP “Higijena”, “Ekostar Pak” i Grada Pančeva da se organizuju i zajednički učestvuju u projektu pod nazivom “Recikliramo zajedno” a da samim tim steknu pravo i da dobiju određene nagrade. Ideja je bila da kroz ovu akciju uključimo skupštine stanara da ih motivišemo da odvajaju otpad za reciklažu, prvenstveno pet ambalažu, limenke, kartonsku ambalažu, a da im motivacija bude da kroz nagrade za najuspešnije zgrade da ostvare benefit za svoju stambenu jedinicu – objasnila je Kristina Cvejanov.

Javno-komunalno preduzeće “Higijena” pružila je uslugu sakupljanja odvojenog otpada za reciklažu, Udruženje građana Centar za promociju društvene delatnosti pomoglo je da se organizuje akcija i  motivišu skupštine stanara da se uključe, dok je “Ekostar pak” obezbedio novčane nagrade.

Svi stanari koji su učestvovali u ovoj akciji dobili su slatke pakete – objasnila je Jovanka Dakić, rukovodilac sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine JKP “Higijena” Pančevo.

– Kada je reč o subvencijama, odnosno novčanim nagradama za najuspešnije stambene zajednice, ukupan nagradni fond od 400.000 dinara raspodeljen je na tri najsupešnije zgrade. Nagrada za prvo mesto iznosi 160.000 dinara, drugo mesto osvaja 130.000 dinara i treće 110.000 dinara.

Četvrta zgrada dobila je utešnu nagradu u vidu slatkih paketa od sponzora i to onoliko kilograma slatkiša koliko je skupljeno ambalažnog otpada. Najvažnije je da sugrađani shvate koliko je važno da se uključe u društveno-odgovorne akcije izdvajanja ambalaže iz komunalnog otpada i da je od novčane nagrade mnogo veća korist zaštita životne sredine kao i bolji kvalitet života – zaključila je Jovanka Dakić.

Related posts

Parking brojao do 13 u Soccer Zlatnoj ligi

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić čestitao Lašetu na izboru za kandidata za kancelara

Zorana Stekovic

Tradicionalni “Betlhem” na Badnje veče

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija