18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Predsednik Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Irinejem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa patrijarhom SPC Irinejem sa kojim je, kako je najavio, razgovarao tome kako može da se pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, nakon što je u Podgorici usvojen Zakon o slobodi veroispovesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je došao po savete, kako bi čuo mišljenje njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja.

“Čuli smo reči razuma i smirivanja. Ono na čemu je Patrijarh insisitrao je neophodnost punog jedinstva srpkog naroda i da shvatimo sa kakvim se problemima se suočavamo, kao i da poštujemo državne granice”, kazao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da će država nastaviti da radi na jedinstvu srpskog naroda.

“Razgovarali smo i o očuvanju naših svetinja. Patrijarh je rekao da razmišlja da se formira stručna, međunarodna komisija, koja bi štitila interese srpske crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori. Mi ćemo u svakom slučaju pomoći i zajednički delovati –dodao je predsednik.

“Što se tiče Hrama Svetog Save, zadovoljan sam što smo imali ulogu u njegovoj izgradnji. Nisu to samo verske stvari, već će sužiti našem narodu u svakom smislu. Zarađivaćemo više novca i u turističkom smislu, biće i simbol okupljanja. Ponosan sam što ćemo taj posao da završimo – dodao je Vučić.

Patriharih Irinej je rekao da su na sastanku razgovarali o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori.

“Ovo što se dešava nije samo problem Crne Gore, to je problem i Srbije. Ni malo mi nije milo što se to dešava. Mi smo njih smatrali kao deo našeg naroda. Naši odnosi međusobno ne treba da se menjaju. Mi smo jedan narod”, rekao je Irinej.

Kako je rekao, na sastanku su razgovarali i o odnosima crkve i države koji nikada nije bio ovako skladan.

“Crkva radi i gleda svoj posao, a država svoj. To što radi država koristi i crkvi i obratno. Vlada simfonija između crkve i države”, rekao je patrijarh Irinej.

Kako je rekao jedinstvena su celina koja radi u interesu svog naroda.

“Hvala državi i predsedniku Vučiću što ima razumevanja za nas. Mi smo jedinstvena celina i sve što činimo radimo za sve. Mi ne osećamo nikakve posebne teškoće, jer mnoge pomaže i rešava država. Nadamo se da ćemo tako produžiti i u budućnosti. Potrebno je o svemu što se dešava razgovaramo i nalazimo put najboljeg rešenja i odnosa naroda i crkve i države”, rekao je Irinej.

Related posts

Koronavirusom zaražene još 173, a preminula jedna osoba

Zorana Stekovic

Više od 300 usluga koje pruža MUP od danas možete platiti elektronskim putem

Nikoleta Dragaš

Portreti Ivana Vojnova iz Crepaje

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija