25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U Pančevu urađena prva operacija butne kosti u Srbiji

U pančevakoj bolnici na odeljenju Ortopedije Opšte bolnice  urađena prva operacija u Srbiji butne kosti, sa ugradnjom klina, koji omogućava širi aspekt zbrinjavanja povrede. Posle operacije pacijent  ustaje  za nekolko dana  dok je ranije mogao da stane na nogu tek posle tri meseca.

Svake godine na Odeljenju Ortopedije uradi se preko 160 operacija butne kosti. Početkom nedelje operisan je pacijent na kome je  prvi put ugrađen  klin za zbrinjavanje preloma butne kosti. Zahvaljući ovakvoj hiruškoj intervenciji i njegov oporavak će biti mnogo brži nego što je to bilo ranije.

Načelnik Ortopedije dr Mihajlo Mitrović rekao je da je po prvi put urađena operacija jedne vrste intramedualnog klina, odnosno klin za zbrinjavanje preloma butne kosti. Mi smo do sada to radili ali postoje različite vrste klinova. Po prvi put ugrađen je klin koji nam daje širi opseg zbrinjavanja povreda. Možemo bolje da se prilagodimo vrsti preloma, odnosno pacijentu, jer taj klin to omogućava. Do sada smo ugrađivali klin koji nam je davao samo jednu mogućnost fiksacije, sada imamo veće mogućnosti.

Na Ortopedskom odeljenju rade se i komplikovane operacije karlice to su  jedine povrede u ortopediji koje ugrožavaju život pacijenta gde je potrebna hitna hiruška intervencija. Često su to povrede zadobijene u saobraćajnim nezgodama ili  padovi sa velikih visina.

To su jako zahtevne operacije, dugo traju. A za dve godine smo uradili deset operacija, dodao je dr  Mihajlo Mitrović.

Sve  povrede butne kosti zbrinjavaju se u pančevačkoj bolnici. Zahvaljući novim tehnologijama, oporavak pacijenta je brži i veoma brzo se vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Related posts

Treći krug vakcinacije nastavljen u Dolovu

Jelena Obradović

Skupština Grada Pančeva: Kapitalne investicije za 2021. godinu pred odbornicima

Vanja Vićentić

Predsednik Vučić posetio Institut za majku i dete

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija