21. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Saopštenje “Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine”

“Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine” dao je zvanično saopštenje u kom najoštrije osuđuje delovanje režima u Podgorici koje je usmereno prema vernicima i imovini Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji najoštrije osuđuje brutalno, anticivilizacijsko i varvarsko djelovanje režima u Podgorici, a koje je usmjereno prema kleru, vjernicima i imovini Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Nacionalni savjet je duboko zgranut slikama iz zemlje naših predaka, gdje policijske snage na agresivan i nedoličan način, često prevazilazeći zakonska ovlašćenja prebijaju vjernike, velikodostojnike i sveštenike SPC, bez obzira na njihov nacionalni predznak, samo zato što su se drznuli protestvovati protiv „Zakona o slobodi vjeroispovjesti“ kojim se dira u sam temelj SPC u Crnoj Gori, metodama kojima se nijesu služili ni strani zavojevači i okupatori.

Zakon koji se usvaja uprkos primjedbama Venecijanske komisije, protivljenju opozicionih stranaka i jasnom stavu SPC koja upozorava da ovaj zakon zadire u osnovna prava crkve čiji su vjernici jednako i Crnogorci i Srbi, ma gdje živjeli.

Najoštrije osuđujemo i upad policijskih snaga u dom crnogorske demokratije, nakon kog su u maniru totalitarnih režima pohapšeni narodni predstavnici, kako Crnogoraca, tako i Srba, iz razloga što su željeli upozoriti vladajuću većinu i njene satelite, na svu pogubnost i štetnost zadiranja u imovinu crkve, koja je stvorila državu Crnu Goru, očuvala njen identitet i sačuvala sav pravoslavni narod u Crnoj Gori tokom vjekova ratova i okupacija.

Hapšenjem, zatvaranjem, prebijanjem, lomljenjem kostiju vjerujućih građana Crne Gore, samo se svađaju dva bratska naroda, produbljuje se namjerno iskonstruisan rov i pokušava od dva etnosa istoga korijena, načinjeti protivnici, što oni nikada nijesu i nikada ne mogu biti.

Apelujemo na zdrav razum. Apelujemo na režim da prekine sa terorisanjem vjerujućeg naroda u Crnoj Gori. Apelujemo na građane da u ovome teškom času pokažu uzdržanost i mir i ne dozvole prolivanje i jedne kapi bratske krvi, a našoj svetoj crkvi poručujemo da smo uz nju, da ćemo uz nju vazda biti, kako su to bili i naši hrabri preci i kako će to biti i naši mili potomci.

Predsjednik Nacionalnog savjeta,

Dragoljub Malović

Related posts

INTERVJU: Željko Sušec, poverenik Gradskog odbora Srpske napredne stranke

Nikoleta Dragaš

Vučić: Borimo se za budućnost naše Srbije

Jasmina Petkovic

“ComNet” izražava gnušanje nad uvredama koje je pretrpela Barbara Životić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija