28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Predsednik Vučić sa regionalnom direktorkom Svetske banke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder.

 

Kako je i najavljeno na nedavnom sastanku sa regionalnom direktorkom Van Gelder, predsednik Vučić održao je kontinuitet razgovora sa Svetskom bankom u cilju nastavka neophodnih strukturnih reformi.

 

„Cilj ovih reformi jeste održivi rast BDP-a Republike Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od 4-6%. Naš sadašnji rast od 4% je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da dostigne i 6% rasta naredne godine“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je u tom kontekstu podrška Svetske banke od izuzetnog značaja.

 

Predstavnici Svetske banke ponovo su istakli da su uspešno sprovedene reforme u Republici Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takođe, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede.

 

Sagovornici su se saglasili da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

 

Takođe se razgovaralo i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.

 

„Predloženi su i koraci za unapređenje konkurentnosti u različitim oblastima. Srbija postaje sve konkurentnija, ne samo zbog odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, već i zbog sveobuhvatnog pristupa infrastrukturi, koja je neophodna za dalje investicije“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, naročito u oblasti zakonodavstva.

 

Predstavnici Svetske banke posebno su pohvalili novi zakonodavni okvir u oblasti javnih investicija, javnih nabavki, državne pomoći i dualnog obrazovanja.

 

Sve prethodno navedeno će, prema rečima Linde Van Gelder, osigurati bolji investicioni i poslovni ambijent, kao i održivi i stabilan privredni rast Republike Srbije.

 

 

Related posts

Vakcinacija bez zakazivanja i u Pančevu

Mirjana Popović

Stefanović: Očekujem miran skup

Nikoleta Dragaš

Petković: Poruke upućene Dragici predstavljaju zastrašivanje interno raseljenih da se ne vrate na KiM

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija