17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti Vršac

“Praznične đakonije” u Vršcu

Manifestacija “Praznične đakonije”, deseta po redu, koja je minulog vikenda održana u vršačkom hotelu Srbija, okupila je 75 izlagača iz svih krajeva Srbije i beleži rekordnu posetu od preko 3.000 posetilaca. Turistička organizacija Vršac, kao organizator manifestacije, izuzetno je zadovoljna posetom i za sledeću godinu planira da uvede još novina i proširi izlagački prostor. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, posle svečanog otvaranja manifestacije, obišla je sve štandove i razgovarala sa izlagačima.

– Ovako velika posećenost ukazuje na rast značaja ove manifestacije koja iz godine u godinu budi sve veću zainteresovanost, a ovim trendom može postati i manifestcaija od nacionalnog značaja dok sa druge strane kada su u pitanju izlagači kojima je sada već ovaj prostor postao tesan govori o veoma ozbiljnom pristupu lokalne samouprave prema udruženjima i nevladinom sektoru koji je u mnogome unapređen u poslednje tri godine, a oni čine većinu učesnika danas na ovom događaju, istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Direktorka TOV Tanja Palkovač objašnjava da je cilj ove manifestacije očuvanje i promocija starih običaja, tradicionalno pripremanje hrane, postavljanje trpeze i izrada suvenira sa motivima inspirisanim brojnim nacijama koje žive na području Banata, a sve to ukomponovano sa modernim trendovima.

– Velika sala hotela Srbija u kojoj se manifestacija odvija bila je veoma posećena, a posetioci pored suvenira i raznoraznih ukrasa za božićne i novogodišnje praznike, mogli su da uživaju i u degustaciji raznih prazničnih đakonija koje se posebno spremaju za slavske trpeze. U okviru manifestacije organizovano je i takmičenje slavskih kolača – Najlepši slavski kolač, kaže direktorka TOV Tanja Palkovač.

Povodom praznične izložbe otvoren je i konkurs za decu, pod nazivom “Novogodišnje čestitke”. Učenici osnovnih škola u Vršcu, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, na časovima likovne kulture kreirali su Novogodišnje čestitke i tako učestvovali u takmičenju za najlepšu čestitku.

Nagrađeno je 20 čestitki, a pobednička je zvanična Novogodišnja čestitka Turističke organizacije Vršac. Putem nje će Turistička organizacija svim svojim poslovnim partnerima i kolegama čestitati predstojeće Božićne i Novogodišnje praznike. Takođe, u okviru manifestacije, organizovana je i radionica za naše najmlađe sugrađane “Male kuvarice – Tolerancija – kvalitet života”, na kojoj su deca učestvovala u izradi i dekoraciji Božićnih medenjaka, s ciljem da se istakne značaj očuvanja i negovanja običaja i prenese na najmlađi naraštaj, kaže Palkovač.

Na manifestaciji nije izostao ni bogat muzički program. Manifestaciju su uveličali dečiji hor „Raspevano srce“ i dečiji ansambali kulturno umetničkih društava iz Vršca.

Related posts

Karadžić PS: Omiljeni Belivukov profesor Vuletić ne sme na poligraf, ali zato sme da pljuje Vučića i Vulina

Nikoleta Dragaš

GRADONAČELNIK PAVLOV ČESTITAO ĐACIMA POLAZAK U PRVI RAZRED

Jasmina Petkovic

Radio dani održani online

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija