17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Tradicionalni “Betlhem” na Badnje veče

Vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obeležili su Badnje veče. Kod Slovaka u Vojlovici još uvek se povodom najradosnijeg praznika neguje  tradicionalni običaj „Betlhem“.

Slovaci u Vojlovici dočekuju Božić budni. Mladi, prerušeni u kraljeve, anđele i pastire u toku noći obilaze meštane i tom prilikom najavljuju rođenje Isusa Hrista. Tom prilikom se pevaju crkvene pesme, a domaćini ih daruju novcem i vinom.

Betlhem je neki vid predstave. Stari pastir zahvaljuje Bogu jer je dočekao rođenje Isusa, a anđeli obaveštavaju pastire da se desilo čudo, objašnjava jedan od organizatora, Miroslav Beška.

U porodici Pavlov, gde se mladići i devojke pripremaju za Betlhem, svečana je atmosfera. Badnje veče se proslavlja u krugu porodice i pripremaju se tradicionalna jela. Na prazničnoj trpezi obavezni su pečenje, kuvana kobasica, ren, a od kolača, tradicionalno, opekanci.

Božićni dan započinje misom u crkvi, a nastavlja se druženjem i veselim raspoloženjem.

Related posts

Jeleni ponovo na Vršačkim planinama

Katarina Popović

Obećano-Ispunjeno: Uređen potez kod Vardarske i košarkaški teren

Mica Milakov

RIK dodelio mandate poslanicima

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija