19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Narodni muzej obeležio 96 godina postojanja

Narodni muzej Pančeva proslavio je 96 rođendan. Najstarija ustanova kulture u gradu osnovana je 23.decembra 1923. godine.

Narodni muzej Pančevo osnovan je pre 96 godina zahvaljujući dr Borislavu Jankulovu. Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo istakao je značaj koji je Jankulov imao u osnivanju ove ustanove.

Povodom 96. rođendana muzeja upriličen je i bogat program. U sklopu izložbe o prota Vasi Živkoviću 200 godina od rođenja etnolog i savetnik za kulturu  Nikola Vlajić održao je predavanje u svečanoj sali koje je bilo u formi razgovora sa posetiocima, pa su tako svi oni koji vole Pančevo bili u prilici da čuju zanimljive podatke i priče o istoriji i kulturi. Prema mišljenju Miroslava Birclina, prota Vasa Živković obeležio je 19. vek.

U galeriji Narodnog muzeja u utorak 24. decembra svečano će biti otvorena izložba slika Miodraga Miše Jelića pod nazivom „Munje i gromovi vatrenih žeteoca“. Miodrag Miša Jelić, akademski slikar rođen je u Beogradu 1950. godine. Akademiju likovnih umetnosti završio je u klasi profesora Miloša Bajića. Samostalno je izlagao u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih priznanja, a likovna kritika proglasila ga je za jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Zainteresovani izložbu mogu pogledati do kraja januara. Ulaz je besplatan. Do stotog rođendana muzeja, Birclin se nada da će ova ustanova kulture biti potpuno rekonstruisana.

Related posts

Česte virusne infekcije među decom

Ivana Bogdanovski

U prisustvu predsednika Vučića potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice

Ivana Bogdanovski

Grad Pančevo ulaže u rekonstrukciju fiskulturne sale u Gimnaziji

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija