23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Srbija će velikom sumom novca pomoći Albaniju

TIRANA: Vlada Srbije će u ponedeljak doneti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju, izjavio je u Tirani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Verujem da ćemo biti jedan od tri ili četiri najveća bilateralna donatora za postadale u Draču, Tumanu i drugim mestima u Albaniji, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Tirani, nakon sastanka s premijerima Albanije i Severne Makedonije i predsednikom Crne Gore.

Vučić je ponovo izrazio saučesće svim porodicama nastradalih u zemljotresu koji je pogodio Albaniju, navodeći da je Srbija pomogla onoliko malo koliko je mogla, slanjem jedinica Sektora za vanredne situacije.

Iskreno smo saosećali sa albanskim narodom i mislim da je većina ljudi u vašoj zemlji to mogla da oseti, rekao je Vučić.

On je najavio i da će ubuduće jedinice za vanredne situacije Srbije, Severne Makedonije i Albanije blisko sarađivati kada se dogodi tragedija u nekoj od te tri zemlje, pa će istog trenutka sve raspoložive snage biti na raspolaganju zemlji koju je pogodina nepogoda i organima svakoj zemlji.

Doneli važne odluke, jedinstvenije tržište znači investicije
Predsednik Srbije izjavio je po završetku samita o “malom Šengenu” u Tirani da su na sastanku donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora.

To je od ogromnog značaja za ceo region, podvukao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je napomenuo da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Severne Makeodnije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu, kako da se olakša carinjenje i da se dalje smanjuje čekanje na granici.

U tom smislu, dodao je da će povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili – šest ili sedam umesto 23 sata.

Vučić je naveo da bi trebalo da se implementira dogovor o tzv. povlašćenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sledećem sastanku, a to podrazumeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

Prelaz Preševo – Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve, rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da je od velikog značaja i, zato žele da pokušaju, da formiraju što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubedljivo veće privlačenje investicija.

To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obe zemlje, što će važiti i obrnuto.

To je od ogromnog značaja za sve naše zemlje koje imaju problem sa tržištem rada i tek će se suočiti s problemima, rekao je

Vučić i dodao da bi takvo jedinstveno tržište rada bilo mnogo privlačnije nego što je svako pojedinačno.

Related posts

Politički profiteri su nam ostavili svoje probleme kao nasleđe: Ministarka se oglasila posle protesta u Beogradu

Nikoleta Dragaš

Skupština Grada Pančeva: Kapitalne investicije za 2021. godinu pred odbornicima

Vanja Vićentić

Dačić: Srbija će poštovati Vašingtonski sporazum

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija