1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Ponovo postoje 63. padobranska i 72.specijalna brigada VS

Danas ispunjavamo obećanje našeg predsednika Aleksandra Vučića, da najbolji i budu najbolji, ali da budu sačuvani i opremljeni, naoružani i sigurni u sebe, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

On je prisustvovao svečanosti u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“, održanoj povodom saopštavanja organizacijskih promenama i formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.

– Danas ispravljamo nepravdu prema onima koji su ginuli, ali i prema onima koje su ti heroji sačuvali, kao i prema pripadnicima koji su nosili slavna imena naših brigada – jer nije na herojskim brigadama da postanu manje, da se zaborave i nestanu, već da se usprave, ojačaju i da pokažu da su vredne onih što su bili pre njih – rekao je Vulin.

Obraćajući se pripadnicima brigada, čiji će proces formiranja biti dovršen u narednom periodu, ministar odbrane je istakao da – gde god je bilo teško i srpski narod je krvario i tražio pomoć, oni koji su koračali pod herojskim imenima dve elitne srpske jednice, bili su tu.

– Prošla su vremena neslobode, u kojima smo se stideli onih koji su nas branili, i u kojima su drugi odlučivali umesto nas. Još jednom smo izborili slobodu, a svako ko je prijatelj našeg naroda biće ponosan i srećan što su se vratile dve slavne, najhrabrije pobedničke ratne brigade. A oni koji ne misle dobro srpskom narodu i našoj državi, moraće još jednom da razmisle ako ikada više budu pomislili da treba da ugroze naš narod i našu zemlju – rekao je Vulin.

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović je istakao da mu je posebno drago ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.

– Specijalna brigada se, prateći savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje, menja i reformiše da bi u skladu sa najboljim svetskim standardima, specijalne jedinice Vojske Srbije mogle efikasno odgovoriti bezbednosnim izazovima i ispuniti svoju osnovnu ulogu. Odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama – objasnio je načelnik Generalštaba i dodao da se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom čime će biti „ispravljena istorijska nepravda” kada su te jedinice bile ukinute.

Komandant Specijalne brigade, brigadni general Miroslav Talijan, istakao je da se danas stvaraju dva tela, sa jednom dušom.

– Mladost, ali i iskustvo, znanje, hrabrost, disciplina i dokazani patriotizam naših pripadnika, doprineće da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada budu visoko profesionalne, borbeno efikasne i posvećene u izvršavanju svojih zadataka, a naše vojno i državno rukovodstvo očekuje da ostanemo dostojni imena ovih herojskih i ratnih jedinica – rekao je general Talijan i poručio ministru odbrane i načelniku Generalštaba da budu uvereni da su pripadici tih elitnih jedinica svesni da su odabrani, da se od njih očekuje puno, ali i da je čast biti deo tog stroja i da će učiniti sve kako bi ispunili sve zadatke u odbrani Srbije

Related posts

Počela vakcinacija, Fajzerovu vakcinu prva primila Brnabić

Branislava Grčić

SZS PONOVO PRAVI HAOS U BEOGRADU! Boško i ekipa OBORILI ŽENU, BLOKIRALI ULAZ U GRADSKU SKUPŠTINU, SADA NASTAVLJAJU SA NASILJEM PO BEOGRADU…

Mica Milakov

Predsednik Vučić sa državnom ministarkom Indije

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija