4. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Ministar Nedimović ponovo u poseti Alibunaru

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je juče Opštinu Alibunar, drugi put u poslednjih nekoliko meseci. Ovoga puta, sa poljoprivrednim proizvođačima je tokom popodneva i večeri razgovarao u gazdinstvima u Alibunaru, Dobrici i Lokvama.

Cilj ovakvih sastanaka sa poljoprivrednicima je, kako je više puta istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da se u direknim razgovorima sa proizvođačima na terenu, pronađu najbolji načini da se mere agrarne politike prilagode njihovim potrebama. Na ovaj način mnogo je lakše i predstaviti konkretne mere i zainteresovati ih za njihovo korišćenje.

„Što se tiče Opštine Alibunar, u 2019.godini za 27% je bilo više zahteva za subvencije nego u 2018., što je dobro. Alibunar pre par godina nije baš bio dobar primer, ali mislim da se stvari menjaju na bolje i da to sve ide kako treba. Mi više nemamo problema u tom delu, nema više toliko pritužbi, i nadam se da to sadaide u dobrom pravcu“, kaže ministar Nedimović.

Da se stvari menjaju na bolje, potvrđuje i predsednik Opštine.

„Mi smo smo formirali radnu grupu, koja će kasnije prerasti u Odeljenje, koja se bavi upravo agrarom. Jedan od zadataka te grupe, odnosno budućeg odeljenja, biće upravo promovisanje subvencija kako pokrajinske, tako i republičke vlade, i svih drugih fondova“, dodaje predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić.

Lavinel Ardeljan, poljoprivrednik iz Alibunara u čijem domu je započet ministrov obilazak opštine, nije do sada koristio nikakve subvencije, ali o tome sada ozbiljno razmišlja.

„Radimo oko 90 hektara zemljišta, nije veliko gazdinstvo, ali bavimo se i stočarstvom, imamo ovce i svinje, krmače, tako da u kombinaciji svega toga izdržavamo. Sada me interesuju ovi podsticaji za ovčarstvo najviše“, objašnjava Ardeljan.

Sava iz Dobrice sa sinom obrađuje oko 100ha, ima 30 krava muzara i 25 junica. Koristio je ove godine podsticaje ministarstva za nabavku traktora i kaže da je danas tako nešto mnogo lakše i povoljnije.

„Bolje je mnogo nego što je bilo ranije, samim tim što sad možeš da kupiš mašine, jer ima puno konkursa, pogotovo za mlade. Biće valjda još bolje, obećao nam je ministar da će sve to još da se dorađuje, za subvencije i za gorivo, to nam je najveća stavka“, navodi Sava Horvat.

Alen sa svojom porodicom u Lokvama obrađuje 150ha, pretežno gaje soju, ali i druge kulture, a cilj im je kaže obnova mehanizacije, što i rade zahvaljujući konkursima poslednjih nekoliko godina.

„2017. dobili smo 50% povraćaj na prskalicu, ove godine na traktor preko IPARD-a 65%, i sad sam konkurisao za subvencije kao mladi poljoprivrednik, od 75%, što je po meni jako dobar konkurs, i jako dobro stoje stvari“, zadovoljan je Alen Skumpija.

„Moj utisak je da su poljoprivrednici – i ratari i stočari i voćari – zadovoljni sa svime što su čuli danas od ministra Nedimovića, tako da se nadam da su sa ovih razgovora otišli zadovoljni i bogatiji za neke informacije, i da će uspeti da ih materijalizuju u smislu poboljšanja svoje proizvodnje i života na selu“, zaključuje predsednik opštine Dušan Dakić.

Za naredne dane ministar Nedimović je najavio posete gazdinstvima na teritoriji Grada Vršca i Opštine Bela Crkva.

Related posts

Dobra ponuda hrane biljnog porekla na Zelenoj pijaci

Ivana Bogdanovski

Predsednik Vučić danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kine

Nikoleta Dragaš

PREDSEDNIK VUČIĆ NA RTS: Ne interesuju nas šiptarske laži, POBEDIĆEMO, NAŠ NAROD ĆE OPSTATI NA KOSOVU!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija