21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Povodom Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, održana je ceremonija na Spomen kompleksu „Stratište“ u blizini naseljenog mesta Jabuka. Brojne delegacije položile su vence i odale poštu stradalima.

Tradicionalno održavanje komemorativnog okupljanja kod Spomen obeležja „Straštište“ održano je povodom sećanja na 16. decembar 1942. godine, kada su Romi sistematsko upućeni u logore i likvidirani. Razlozi stradanja Roma u Drugom svetskom ratu su rasni, a ne idelološki, objasnio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić.

U Pančevu postoji 26 nacionalnih manjina koje generacijama žive u miru i slozi. Različitost jezika, kulture, običaja i tradicije predstavlja bogatstvo jednog grada.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda krvavog oružanog sukoba, koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljena.

U okviru svečanosti priređen je umetnički program scnariste i reditelja Vojislava Milina u izvođenju drmskih umetnika i uz pratnju hora „Aliluia“ i kvarteta „Rošer“.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Pančevom. Delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Grada Pančeva, Diplomatskog kora, kao i Udruženja građana i pojedinci, položili su vence i odale poštu stradalima.

 

Related posts

„Dnevno“: Veliki gest i diplomatski uspeh Vučića

Aleksandra Miloševska

Prvi bod za pančevačku “Dizelku”

Mica Milakov

Pantransport: U subotu promene trase gradskog saobraćaja

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija