17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Premijerka Brnabić u poseti Pančevu: Ulaganje u obrazovanje je prioritet, južni Banat postao centar razvoja regiona

Premijerka Ana Brnabić posetila je srednju Mašinsku školu u Pančevu koja je jedna od prvih u Srbiji koja je uspešno sprovela dualno obrazovanje. Čak 80 odsto đaka iz ove škole na kraju školovanja se zaposli u fabrikama gde obavljaju praksu.

Premijerka je obećala da će Vlada pomoći izgradnju nove mašinske radionice čija je vrednost 106 miliona dinara, jer i na ovaj način Vlada želi da pokaže da je prioritet Vlade ulaganje u obrazovanje.

Sledeće godine osnovaće se i 10 regionalnih trening centara, a jedan će sigurno biti u srednjoj Mašinskoj školi u Pančevu.

Posle posete Mašinskoj školi, premijerka Brnabić i gradonačelnik Saša Pavlov obišli su pančevački kej. Tamo su razgovarali o mogućim ulaganjima, s obzirom da je za narednu godinu najavljena rekonstrukcija Potamišja. Premijerku Brnabić dočekalo je više stotina građana i ispred Mašinske škole i na pančevačkom Keju.

Ona je u obraćanju učenicima i nastavnicima Mašinske škole u Pančevu istakla da Srbija ima istorijsku nisku stopu nezaposlenosti od 9,5 odsto, da je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra investicij,a a do sada u 2019. godini 30 odsto više nego u istom periodu 2018. godine. U Srbiji je već više razvojnih centara a od nove godine jedna francuska kompanija će s takvim centrom doći u Novi Sad, najavila je Brnabićeva i dodala da Srbija daje posebne posticaje kompanijama koje ulažu u razvoj.

“Planiramo izgradnju 10 regionalnih trening centara širom Srbije, a u srednjoj stručnoj Mašinskoj školi u Pančevu biće jedan od njih”, rekla je premijerka i dodala da će Vlada Srbije podržati izgradnju radionice od 1.800 kvadratnih metara u toj školi i nabavku savremene opreme.

Ona je istakla da je Mašinska škola u Pančevu koju je danas posetila jedan od dobrih primera, jer ima saradnju kako s državnim preduzećima Utvom i Rafinerijom, tako i sa stranim kompanijama ZF, Brose, a za saradnju u obrazovanju kadrova interesuje se i nemački MTU.

“To je jedna od prvih škola koja je uvela dualno obrazovanje a prema našim rezultatima, 80 odsto učenika iz dualnog obrazovanja zaposli se kod poslodavaca gde su imali praksu”, rekla je Ana Brnabić i najavila dalje jačanje saradnje ovako uspešnih škola s tehničkim fakultetima.

Na poseti i podršci premijerke zahvalio je direktor škole Nenad Dojčinović, koji je istakao da je to novi impuls u daljem radu, a gradočelnik Pančeva Saša Pavlov ocenio je da su posete premijerke lokalnim samoupravama pozitivan signal za njihov dalji razvoj.

Odgovarajući na pitanje reportera RTV Pančevo, premijerka Srbije ocenila je da sada stanje u Južnobanatskom upravnom okrugu mnogo bolje nego pre pet godina jer su stigle brojne strane investicije koje su uticale čitavu regionalnu ekonomiju.

S domaćinom posete gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovom premijerka je obišla Tamiški kej i upoznala se sa planovima rekonstrukcije ovog javnog gradskog prostora koja bi mogla da počne na proleće.

Kako je ocenila, onda će Pančevo biti mnogo lepši grad za život, a blizu je Beograd, pa će možda i dosta Beograđana izabrati da živi u Pančevu a radi u Beogradu jer je Pančevo drugačija sredina.

Related posts

Predsednik Vučić na otvaranju nove fabrike u Svilajncu

Miroslava Cvejin

Rashlađivanje na pančevačkom bazenu

Branislava Grčić

Novi red vožnje gradskog saobraćaja (od 15. januara 2019)

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija