1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Udruženje “Makedonium” obeležilo Svetog Klimenta

Udruženje Makedonaca “Makedonium” iz Beograda već šest godina za redom obeležava praznik Svetog Klimenta, njegov lik i delo. Ove godine je tim povodom organizovan kulturno-umetnički program i promovisana knjiga njihovog člana Ilije Betinskog.

Zaštitnik grada Ohrida i makedonskog naroda je Sveti Kliment Ohridski. Makedonska pravoslavna crkva praznuje uspomenu na ovog sveca, učenika Ćirila i Metodija, koji je bio prosvetitelj i književnik. U Republici Severnoj Makedoniji ovaj datum praznuje se kao državni praznik, a Makedonci u Srbiji ga svake godine obeležavaju zahvaljujući Udruženju Makedonaca “Makedonium”. Ta okupljanja su za njih višestruko značajna.

Udruženje Makedonaca “Makedonium” kroz različite projekte se trudi da svojim članovima obezbedi mogućnost da neguju makedonski jezik i kulturu. Visoki zvaničnici Makedonije često prisustvuju skupovima kako bi podržali svoje sunarodnike.

“Makedonium” je zadovoljan odzivom Makedonaca na skupovima ove vrste, koji su postali već tradicionalni. Najavili su i prednovogodišnje druženje sa svojim članovima krajem decembra, gde će obeležiti uspehe koje su ostvarili u 2019., a i predočiće planove za 2020.

Related posts

Izbor za najbolju slaninu bez prisustva kupaca

Vanja Vićentić

KUD “Stanko Paunović” NIS Rafinerije nafte Pančevo obeležilo 70 godina postojanja

Nikola Toadjer

Špijuni u našoj vojsci! Ko je Nikola Lunić?

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija