9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Udruženje “Makedonium” obeležilo Svetog Klimenta

Udruženje Makedonaca “Makedonium” iz Beograda već šest godina za redom obeležava praznik Svetog Klimenta, njegov lik i delo. Ove godine je tim povodom organizovan kulturno-umetnički program i promovisana knjiga njihovog člana Ilije Betinskog.

Zaštitnik grada Ohrida i makedonskog naroda je Sveti Kliment Ohridski. Makedonska pravoslavna crkva praznuje uspomenu na ovog sveca, učenika Ćirila i Metodija, koji je bio prosvetitelj i književnik. U Republici Severnoj Makedoniji ovaj datum praznuje se kao državni praznik, a Makedonci u Srbiji ga svake godine obeležavaju zahvaljujući Udruženju Makedonaca “Makedonium”. Ta okupljanja su za njih višestruko značajna.

Udruženje Makedonaca “Makedonium” kroz različite projekte se trudi da svojim članovima obezbedi mogućnost da neguju makedonski jezik i kulturu. Visoki zvaničnici Makedonije često prisustvuju skupovima kako bi podržali svoje sunarodnike.

“Makedonium” je zadovoljan odzivom Makedonaca na skupovima ove vrste, koji su postali već tradicionalni. Najavili su i prednovogodišnje druženje sa svojim članovima krajem decembra, gde će obeležiti uspehe koje su ostvarili u 2019., a i predočiće planove za 2020.

Related posts

TRAMP POSLAO PISMO VUČIĆU: Zahvaljujem Vam na poklonu i na tome što ste mi se pridružili u Beloj kući kako bismo radili na trajnom miru i prosperitetu na Balkanu

Jelena Belić

“Naxi” radio i u teškim vremenima na usluzi građanima

Jasmina Petkovic

Vučić se u Njujorku sastao sa predsednikom Palaua

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija