23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Post nije gladovanje

Božićni post je u toku i trajaće do 7. januara. Prema pravilima on ne bi trebalo da bude samo odricanje od namirnica životinjskog porekla, već podrazumeva usklađivanje sa duhovnim vrednostima.

Božićni post počeo je 27. novembra i traje do Božića. Preme rečima Nikoline Novaković, veroučiteljice, na vodi se posti samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Na Badnji dan vernici poste na vodi sve do večere. Međutim, post ne bi trebalo shvatiti  kao telesno odricanje od namirnica životinjskog porekla.

Čovek savremenog doba često smatra da je vera  skup pravila po kojima mora živeti i koja regulišu svaki aspekat njegovog života. Na taj način čovek sam sebi ukida slobodu, objasnila je veroučiteljica.

Tokom posta se takođe treba zdravo hraniti, uprkos ograničenom izboru namirnica. Trebalo bi izbegavati posna peciva i takozvane „light“ proizvode kao što su razni margarini, majonezi, namazi, prelivi, kako bismo očuvali svoje zdravlje i imuni sistem, dodala je nutricionistkinja.

Post ne treba shvatiti kao dijetu ili gladovanje. Ishranu treba prilagoditi svakodnevnim aktivnostima, ali obroci treba da budu redovni i raznovrsni. Ne treba naglo prekidati post i preći na jaku i masnu hranu,  već postepeno uvoditi manje masna mesa kao što su piletina i ćuretina, ističe nutricionista.

Related posts

Servisne informacije za 25 februar

Jasmina Petkovic

Od danas počinje prijava za 100 evra

Jasmina Petkovic

NIS kao primer dobre prakse u oblasti izveštavanja o održivom poslovanju

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija