5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić telefonom razgovarao sa Merkelovom, u januaru poseta Berlinu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Kancelarka Merkel je tokom razgovora pozvala predsednika Vučića da u januaru poseti Berlin, što je predsednik Srbije prihvatio, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić i kancelarka Merkel su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Predsednik Vučić je ukazao na to da nemačke kompanije, koje posluju u Srbiji, zapošljavaju više od 60.000 radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu Srbije kao dobrog mesta za investicije.

Vučić je Merkelovoj zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine.

U isto vreme izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

On je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem – regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

Predsednik Vučić je nemačkoj kancelarki preneo utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu

Related posts

Najuspešniji šahisti “Aljehina” dobili vožnju katamaranom

Jasmina Petkovic

Vučević: Tražili smo mandat, nije bilo reči o personalnim rešenjima

Katarina Popović

Servisne informacije za utorak 26. novembar

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija