21. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Ambasada Rumunije proslavila Dan državnosti

Povodom 1. decembra, Dana državnosti i nacionalnog praznika Rumunije, Ambasada Rumunije priredila je prijem za visoke zvaničnike Srbije i Rumunije, predstavnike Vojske i diplomatskog kora u hotelu „Hajat“ u Beogradu.

Ambasada Rumunije u Beogradu, svečano je obeležila Dan državnosti nama susedne države Rumunije prijemom u hotelu „Hajat“ za visoke zvanice Srbije i Rumunije, diplomatskog kora i predstavnike medija. Ambasadorka Rumunije u Beogradu Oana Kristina Popa istakla je da je obeležavanje Dana državnosti Rumunije prilika da se prenese snažna poruka jedinstva, posebno kada je reč o načinima i vrednostima koje Srbija i Rumunija dele kao što su dijalog, međusobno razumevanje, poverenje i poštovanje ljudskih prava.

– Iz istorijske perspektive 1. decembar 1918. godine predstavlja dan kada je Narodna skupština usvojila odluku kojom je potvrdila veliko ujedinjenje. Ovaj dan za Rumune prvenstveno označava ostvarivanje ideala za ujedinjenje. U drugom redu predstavlja čin nacionalne solidarnosti, dokaz da ispred zajedničkog cilja Rumuni mogu da deluju u istom pravcu za dobrobit cele nacije.

Narodnom nošnjom, tradicionalnim vezom i dobro poznatim banatskim hlebom, na prijemu su se predstavile žene iz Udruženja „Novoseljanke“ iz Banatskog Novog Sela. Snežana Baba, predsednica Udruženja, ističe da imaju veoma dobru saradnju sa ambasadom Rumunije.

Prvi decembar je najvažniji dan za Rumuniju, jer je tada ostvareno nacionalno ujedinjenje zemlje koja je danas demokratska država, zaslužna članica evropske porodice sa funkcionalnom tržišnom ekonomijom.

Related posts

Predsednik Vučić se obraća večeras u 20.00 sati

Zorana Stekovic

PS: Laži koje mrzitelji Aleksandra Vučića izgovaraju i pišu, ozbiljno ugrožavaju bezbednost i život njegovog sina

Branislava Grčić

U Južnom Banatu 92 novozaraženih korona virusom

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija