19. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Provera ispravnosti mesa u pančevačkim objektima svakodnevna

Republička veterinarska inspekcija svakodnevno radi na kontroli ispravnosti namirnica životinjskog porekla koje  mogu da se nabave u registrovanim objektima u gradu.  Problem  predstavljaju proizvodi koji nisu provereni i koje mogu da se kupe iz automobila ili na tezgama.Takve namirnice se oduzimaju i uništavaju.

Vetarinarska inspekcija Ministartsva poljoprivrede, šumarsva i poljopirvrede ima složen zadatak, jer pored toga što kontrolišu meso u objektima oni proveravaju i da li su zdrave životinje koje se šalju u klanicu. Posle klanja proverava se svinjsko meso  na trihenelozu, uzima se bris sa svinjslog i goveđeg mesa, ali i bris sa radnih površina, kao i mašine koje se koriste u obradi mesa. Sve se ovo radi kako bi meso mikrobiološki zdravo stiglo do potrošača, kaže Gina Abci, republička vetarinarska inspektorka.

Meso može da se kupi i od neproverenih proizvođača i prodavaca, a veterinarska inspekcija se trudi da tu prodaju spreči. Kao nađu takve namirnice inspektori ih oduzimaju i uništavaju.

Gina Abci objašnjava i kako kupac da prepozna da li je meso sveže.

Veterinarska inspekcija kontroliše i ispravnost ribljeg mesa u specijalizovanim prodavnicama kao i ribu koju prodaju alasi koji su u registovani  ribolovačkim društvima. Zato apeluju na sve koji naročito u vreme posta češće konzumiraju ribu da je ne kupuju na ne proverenim mestima jer to onda rade na sopstvenu odgovornost.

 

Related posts

APV: Otvorene telefonske linije vezane za sumnju na infekciju koronom

Zorana Stekovic

Ponovo ukradene tuje

Aleksandra Miloševska

DERBI SUPERLIGE: Dinamo – Metaloplastika u subotu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija