23. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Smanjena lista čekanja za operaciju katarakte

Prvi put posle dugog niza godina na Odeljenju Očne bolnice u Pančevu na operaciju katarakte pacijenti čekaju nešto više od mesec dana. Trenutno na listi čekanja za operaciju katarakte čeka samo 180 pacijenata koji bi trebalo da budu operisani do kraja godine rekao je za TV Pančevo načenik Očnog odeljenja Opšte bolnice doktor Dragan Stanković.

Samo pre tri godine na operaciju katarakte u Očnoj bolnici čekalo je 1800 pacijenata koji su tek posle nekoliko godina uspelevali da budu  operisani. Sada je situacija sasvim drugačija, čeka samo 180 pacijenata koji će svoj problem rešiti do kraja godine.

Doktor Stanković ističe da Očna bolnica u Pančevu može zaista da se pohvali da pacijenti posle pregleda kod oftamologa za mesec dana i reše problem katarake. Zahvaljući angažovanju menadžmenta Opšte bolnice, oftamolozima i redovnom snabdevanju sočivima koja su neophodna za ovu operaciju, liste čekanja skoro da i nema.

Nažalost kod sve mlađih osoba javlja se katarkata odnosno zamućenje prirodnog sočiva u oku, što za posledicu ima slabljenje vida. Počevši od početnog zamućenja, postepeno polako dolazi i do „privremenog slepila“ u najkasnijoj fazi bolesti. Zato je važno na vreme se javiti lekaru i operacijiju uraditi što pre. Sada  se to na odeljenju Oftamologije radi bez čekanja za najkasnije mesec dana od pregleda kod lekara.

Related posts

Kako brinuti o ljubimcima tokom hladnijih dana

Jasmina Petkovic

Za projekte srpskih naucnika protiv korone dva miliona evra

Jasmina Petkovic

Sastanak ministra Aleksandra Vulina sa generalnim sekretarom ODKB general-potpukovnikom Stanislavom Zasom

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija