26. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

PROUNS: Da li je cev oružja uperena prema predsedniku Srbije, sloboda medija?

Naslovna strana NIN-a koja je tokom jučerašnjeg dana objavljena na društvenim mrežama izazvala je buru u javnosti. Mnogi su ovu naslovnu stranu na kojoj se nalazi  fotografija sa sajma naoružanja od pre dve godine, na kojoj se u prvom planu vidi snajper, a u pozadini predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, protumačili kao svojevrstan poziv na nasilje i targetiranje čoveka koji obavlja najvišu državnu funkciju u zemlji.

I Profesionalno udruženje novinara Srbije(PROUNS) podiže svoj glas protiv ovakvih naslovnica i smatra da bi bilo dobro kad bi se, pre svega, esnafska udruženja odredila prema ovome i jasno stavila do znanja da su pozivi na nasilje, u bilo kom obliku, nedopustivi i nespojivi sa važnom ulogom koju mediji imaju u društvu.

U najmanju ruku, skandalozno je i neprimereno da nedeljnik NIN na naslovnoj strani izdanja objavi fotografiju koja se može protumačiti kao poziv na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takva fotografija, smatra PROUNS, predstavlja govor mržnje i direktan poziv na linč i nasilje. Dopušteno je da imamo različita politička uverenja, ali u bilo kojoj demokratskoj zemlji, a naročiti u onoj u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić, nedopustivo je da se ovakva fotografija nađe na naslovnici političkog nedeljnika. Ovakvom naslovnicom NIN je doveo u pitanje svoju tradiciju i ugled.

Zbog svega, PROUNS izražava gnušanje nad ovakvim insinuacijama i poziva stručnu javnost da jasno i glasno odgovori da pitanje: Da li je cev oružja uperena prema predsedniku Srbije, sloboda medija?

Related posts

Lažna vest o hapšenju pripadnika BIA na KiM!

Nikoleta Dragaš

Dve osobe uhapšene zbog ubistva državljanke Rumunije. Zakopali telo u dvorištu kuće!

Katarina Popović

Danas kamen temeljac za kompaniju “Kyungshin Cable”

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija