17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Vladimir Skalski predsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori

Na šestoj godišnjoj Izbornoj skupštini Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori, održanoj u Bratislavi, za predsednika je reizabran Vladimir Skalski. Susret delegata, koji je predstavljalo više od 120 slovačkih društava i institucija iz 24 država, trajao je dva dana.

Susret Svetskog udruženja Slovaka  započet je zasedanjem expertne komisije u koju se uključilo više od 30 stručnjaka iz desetina država i Slovačke. Godišnja Izborna skupština održana je narednog dana. Nakon intoniranja himne prisutnim članovima obratio se potpredsednik Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori, Pavel Hlasnik i poželeo dobrodošlicu prisutnima.

U svom izlaganju predsednik Kancelarije Slovaka u dijaspori, Jan Varšo, izneo je problematiku velike asimilacije Slovaka iz dijaspore, najviše iz Vojvodine, Ukrajine i Ruske federacije. Kao dokaz je veliki broj, čak 1800 izdatih potvrda/iseljeničkih karti/ za odlazak u Slovačku.  Skalski  je podneo i izveštaj o radu i finansijama za period od 2015. godine do danas, kao i svoj plan za kandidaturu. Pošto je bio  jedini kandidat, Vladimir Skalski je ponovo izabran za predsednika Kancelarije Slovaka u dijaspori. Izabrani su i članovi Generalne komisije u koju su iz Srbije uključeni Jarmila Hromčik iz Belog Blata i Branislava Kulika iz Vojlovice.

 Učesnici su narednog dana imali organizovan izlet u Austriji gde su prisustvovali evangeličko slovačko-nemačkoj liturgiji u Hainburgu. Obišli su i mesto gde je pogranično obezbeđen prelaz iz Slovačke kroz koji su na desetine hiljada Slovaka bežali u slobodan svet. Na tom mestu je i spomenik izgnanim stanovnicima – karpatskim Nemcima Čehoslovačke republike kao i prelep vidikovac sa koga se može videti deo Slovačke i Beča.

 

Related posts

NIS opremio kabinet za mehatroniku u Mašinskoj školi

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić sa Bergerom o EU, ekonomiji, odnosima u regionu

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić danas na otvaranju pogona Jumka u Rudnoj Glavi

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija