26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Osam godina Sigurne kuće u Pančevu

Na današnji dan, 25.11. međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležavamo i 8 godina postojanja Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu.

Tokom 8 godina postojanja, Siurna kuća prihvatilaje 646 korisnika (309 žena i 337 dece), obavila oko 3000 telefonskih SOS razgovora, i oko 500 individualnih savetodavnih razgovora, obučili preko 20 volontera i stručnih radnika, realizovala veći broj projekata sa ciljem promocije rada Prihvatilišta, informisanja o odlikama i oblicima porodičnog nasilja i nasilja nad ženama i promocije vrednosti koje zastupamo tj.  bezbednog i samostalnog života žena i deca sa iskustvom nasilja. Realizovali smo i projekte sa ciljem obezbeđivanja uslova za razvoj i stimulisanje njihovih ličnih kapaciteta i naročito ekonomskog osnaživanja žena.

Rezultati rada ogledaju se kako kroz broj osamostaljenih žena i bezbednije dece, broj dece koja su uključena u obrazovni sistem, čiju smo hrabrost i kreativne kapacitete podstakli,opremljenost kuće za život i tehničke uslove  koje smo unapredili, razvijen program rada, visok kvalitet pružene usluge i stručnog rada sa njima i Licencu za pružanje usluge.

Svedok se svaka od njih ne osamostali i ne bude bezbedna, nećemo biti u potpunosti zadovoljni rezultatima rada. Ipak, ponosni smo na sve one koje smo obučili za zanate i veštine, koje smo podržali u zapošljavanju, koje smo ohrabrili da mogu i treba da izađu iz kruga nasilja, koje su danas naše saradnice, koje su danas jače i sigurnije zbog naših ulaganja i uzajmnog poverenja, i danas su samostalne.

Posebno mesto u našem razvoju zauzima ekonomsko osnaživanje odnosno funkcionisanje Udruženja Ruke kojim se objedinjuju naša iskustva i njihove potrebe: potrebe  za novim znanjima i veštinama, (obuke za zanatske veštine, prezentaciju i prodaju proizvoda), za praktičnom primenom naučenog, prozivodnjom i zapošljavanjem, i potrebom zaudruživanjem i umrežavanjem između žena sa iskustvom porodičnog nasilja, uspešnih preduzetnica iz lokalne zajednice i stručnih radnika Prihvatilišta.

Na ovaj način želimo svima koji su verovali u nas da se zahvalimo ali i da poručimo da naša i njihova borba nije završena, da je i dalje potrebno da razumemo i podržimo njihove potrebe i strahove, da budemo tu za njih utrenucima slabosti i sumnji, da nastavimo da verujemo u njihove snage.

Related posts

Na Merdaru prolaz dozvoljen samo građanima Kosova, nakon medicinskog pregleda

Branislava Grčić

Vlada Srbije usvojila drugi paket mera za pomoć privredi vredan 66 milijardi dinara

Nikola Toadjer

Selaković: Tim za zaštitu svetinja već nakon formiranja vlade

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija